Årets svensk 2015: Åkesson på andraplats på topplistan och Sanandaji bubblare

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 31 dec 2015 2015-12-31
E-post 3330

SVERIGE Tidningen Aftonbladet berättar på årets sista dag att Zlatan Ibrahimovic inte helt oväntat är årets svensk 2015. Men andraplatsen sticker ut, där återfinns Jimmie Åkesson och bland bubblarna återfinns nationalekonomen Tino Sanandaji. ”Tre kurder på listan”, noterar han på Facebook.

Tidningen Aftonbladet publicerar på torsdagen en undersökning som de låtit utföra tillsammans med Inizio. I undersökningen har svenskarna fått rösta på vem de tycker är ”årets svensk” och inte helt oväntat kommer fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic på en förstaplacering.

Aftonbladet har talat med landslagschefen Lars Richt som inte är förvånad över att Zlatan toppar listan.

– Hans storhet grundar sig naturligtvis främst på hans prestationer på fotbollsplanen. Han är en unik fotbollsspelare som bara blir bättre och bättre för varje år som går. Man upphör aldrig att förvånas över vad han är kapabel till, säger Richt.

Jimmie Åkesson på andraplats

Hack i häl på Zlatan finner vi Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en andraplats. Trots att många människor i Sverige länge uppfattat Åkesson som kontroversiell, inte minst för Sverigedemokraternas invandringspolitik, har bilden gradvis ändrats. Nu är han alltså bara en placering ifrån att utses som årets svensk av den S-märkta tidningen Aftonbladet.

På tredjeplats finner vi återigen en idrottare i simmaren Sarah Sjöström som även fick Bragdguldet 2015 för sina prestationer. På fjärdeplats hittar vi ännu en profil som utmärkt sig i debatten om invandring, professor Hans Rosling. Till skillnad från många andra debattörer har Rosling dristat sig med att grunda sin argumentation på fakta.

Samma trend finner vi även över vilka Aftonbladet presenterar som bubblare. På plats 13 hittar vi nationalekonomen Tino Sanandaji, även han en frispråkig profil som gjort sig känd i debatten om invandring och inte minst ekonomiska frågor. Tätt följd av Tino, på plats 14, blev Lavin Eskandar framröstad – elevassistenten som blev mördad när han skyddade elever vid svärdattacken i Trollhättan.

Tre kurder på listan”, noterar Sanandaji glatt på Facebook. Vill du se hela listan hittar du den hos tidningen Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag