”Arga Blatten” backar Marcus Birro – ”Han förtjänar inte skiten han får”

  • Tisdag 11 nov 2014 2014-11-11
E-post 2275

DEBATT Youtubekändisen ”En Arg Blatte Talar” tycker att Islam ska få kritiseras som alla andra ideologier. Han är även arg för att inte fler ställde upp för Marcus Birro som fått utstå hot och hat efter att ha uttryckt kritik mot Islam.

Marcus Birro har nu flytt landet. På sin blogg så skriver han: ”Nu har jag blivit hotad till livet mer än tio gånger under några dagar. För att inte tala om alla andra hot och allt hat. Mitt brott? Jag kritiserade islam offentligt. Så var är ni? Va? Ni kristna? T. Dahlman vågade. Lukas B har hört av sig, kanske någon till. Men sedan? Inga fler. Det är en skam. Tack för ingenting. Jag orkar inte mer, tar timeout från detta och flyr landet. Hej då.

Det kanske vore bra med lite bakgrundsinformation till denna krönika. Hela min familj och släkt är muslimer. Själv är jag ateist. Med detta sagt, känner jag inte att Marcus Birro har förolämpat min familj. Jag tycker nämligen synd om Marcus Birro. Han förtjänar inte skiten han får.

Han har aldrig uttalat sig om muslimer som människor. Han har endast uttalat sig om tankesystemet som är Islam. Islam är en religion. Det är inte en hudfärg, det är inte en etnicitet och det är inte en människa. Att kritisera Islam är inte mindre legitimt än att kritisera kommunism, kapitalism, nazism eller kristendom. Allt detta är tankesystem. Varför ska vissa tankar och ideologier vara fria från kritik?

Det Birro gjorde var inte att sprida ”skitsnack” eller ”rasism”. Han uttryckte legitima frågeställningar. Att religiös terrorism idag nästan enbart begås i Islam’s namn är väl något ingen kan förneka? Jag håller dock inte med om det han antyder, vilket är att Islam i sin religiösa struktur skulle vara mer benäget att orsaka terrorism, men det han framför är inte nån form av rasistiskt skitsnack. Han framför en fråga: ”Är Islam mer benägen att skapa terrorism än andra religioner?” Mitt personliga svar är ”Nej”, då jag själv tror att det har med andra saker att göra. Men frågan bör ändå kunna lyftas utan ett så pass enormt hatdrev, och det är riktigt äckligt att se hur lite stöd han får av sina kamrater och övriga media.

Det Marcus Birro skrev bemöttes till störst del med skitsnack och grundlösa anklagelser om rasism. Tröttsamt. Så fruktansvärt tröttsamt. Jag har aldrig sett någon kalla en människa för ”rasist” när dom uttrycker sig negativt och övergeneraliserande om kristna människor. (Birro gjorde inte ens det om Muslimer). Om Expressen och Aftonbladet verkligen var intresserade av att rapportera verkligheten och kämpa mot islamofobin i samhället, hade dom tagit upp det som hänt och ställt sig på Birro’s sida.

”VA? Vadå kämpa mot Islamofobi genom att stå upp för Birro? Hur fan tänker du där?!”

Jo, det handlar om er syn på muslimer, förstår du. För vad är det för bild du har av muslimer som människor ifall du tror att dom är helt inkapabla att höra ett kritiskt ord om sin religion? Du förstår väl att en sensibel och intelligent människa kan tåla att höra kritik mot det dom tror på – vare sig det handlar om religion eller politik – utan att skita på sig av ilska och kräva censur samt halshuggning?

Så vad är det för människosyn som DU har på muslimer ifall du utgår ifrån att dom är sådär pass fruktansvärt intoleranta nazister som måste daltas med till en absurt löjlig grad som vi inte applicerar på andra religiösa människor, såsom kristna och buddister och satanister? Innebär inte idén om människors lika värde att vi ska hålla alla religiösa och icke-religiösa personer till samma standard och krav? Eller menar du att muslimer verkligen är så pass efterblivna och våldsamma att vi inte ska utgå ifrån att dom kan tåla kritik? (Det där är vad du föreslår. Inte jag.)

Vi ska väl ändå eftersträva att leva i ett samhälle där det finns plats för både muslimer och icke-muslimer att samexistera och kommunicera öppet och fritt med varandra? Eller får man inte vara en del av det Svenska samhället ifall man har kritik mot en viss religion? Menar du att ett ”korrekt” Sverige är ett sådant där ingen får kritisera religion? Menar du att det är utopin som vi ska försöka eftersträva?

Att ogilla en religion betyder inte att man ogillar människan som följer den religionen. Detta är något som varje ateist känner till. Och ett samhälle som inkluderar alla inkluderar även dom som har kritik att yttra. Annars är det bara nån slags elitistisk sekt där endast vissa människor med ”rätt” åsikter är välkomna. Det verkar ju dock tyvärr vara så dagens Sverige ser ut. Det är iallafall sant om medievärlden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag