Aron Flam: ”Åklagaren vill ha möjlighet att spåra upp och förstöra redan sålda böcker”

Foto: Frankie Fouganthin CC BY SA 2.0
  • Tisdag 30 jun 2020 2020-06-30
E-post 9741

STOCKHOLM Samtliga exemplar i lagret av komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” beslagtogs häromveckan. Nu vill åklagaren kunna spåra upp redan sålda exemplar för att se till att de också förstörs, berättar Flam.
– Ironin i att vi 2020 står inför att en judisk komikers bok som gör upp med de svenska relationerna med Nazityskland under andra världskriget, att den ska förstöras, säger han.

Den 11 juni slog polisen till mot lagret hos Aron Flams förlag Samizdat och beslagtog samtliga exemplar av boken ”Det här är en svensk tiger”, något Nyheter Idag berättat om tidigare.

”Det här är en svensk tiger” handlar om Sveriges undfallenhet mot Nazityskland under andra världskriget. Som illustration på omslaget ses det välkända verket ”En svensk tiger”, som användes i en statlig tystnadskampanj under kriget. Aron Flams tiger skiljer sig mot originalverket bland annat genom att den gör en Hitlerhälsning och bär en nazistarmbindel.

Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ”En svensk tiger”, har polisanmält Flam för upphovsrättsbrott.

Åklagaren David Ludvigsson är i slutfasen med sin förundersökning, som inleddes för snart ett och ett halvt år sedan.

Aron Flam har fått hela förundersökningen i sin hand för att ge en kommentar innan Ludvigsson väcker åtal. Flam menar att det är en märklig förundersökning.

– I det första förhöret med Marie Andrée (advokaten som företräder Beredskapsmuseet) säger hon att det så kallade parodiundantaget (sidan 124, andra stycket) för upphovsrättslagen inte gäller. Sedan godtar polis och åklagare det som sanning utan vidare under resten av förundersökningen.

Parodiundantaget ger enkelt uttryckt möjlighet att göra egna gestaltningar av andra verk om det är parodier, satiriska ”blinkningar”.

– Åklagaren skriver att jag ”vanställt” Bertil Almqvist verk. Det är ju inte sant. Jag har gjort ett eget verk. En parodi. Det borde inte vara så svårt att förstå.

Aron Flam påpekar att han använder sig av kollage och satiriska bilder regelbundet, bland annat till sina poddar.

Nu kräver Beredskapsmuseet honom på 500 000 kronor i vite och skadestånd. Även grafikern som gjorde omslaget och förläggaren krävs på 500 000 kronor var.

– Förutom vite och skadestånd yrkas på att böckerna ska förstöras, säger Aron Flam.

Det är inte bara de beslagtagna böckerna som kan komma att förstöras uppger Flam. Åklagaren har inhämtat en europeisk utredningsorder.

– Det ger dem möjligheten att förstöra böcker som redan sålts.

Hur är det tänkt att det ska gå till, rent praktiskt alltså?

– Det står inte.

Hela situationen är absurd menar Aron Flam.

– Bara tanken på att det finns en åklagare som på fullt allvar driver på för att spåra upp och förstöra böcker är Kafkaartad. Om de hade nöjt sig med att riva av framsidan, men nej, säger Flam.

Beredskapsmuseet drev initialt målet som ett civilrättsligt mål. Aron Flam säger att även om han inte höll med i sak så var det ”fair game”, det var en tvist på lika villkor, båda parterna skulle betala sina kostnader. Olika juridiska mejl skickades fram och tillbaka tills det slutade att komma mejl från Beredskapsmuseet enligt Aron Flam.

– Vi trodde att de gett upp men sedan visade det sig att man gjort polisanmälan och fått åklagare att ta upp saken istället, säger Flam.

Han berättar att han efter beslaget fått många samtal och stöd från olika håll. Att en bok ska förstöras efter domstolsbeslut hör till ovanligheterna.

– Senast det skedde var på 90-talet, och då var det en tysk version av Mein Kampf. Bayern, en delstat i Tyskland, hörde av sig och krävde att ett antal exemplar skulle förstöras.

– Höjden av ironi är att min bok, som är ett motmedel mot nazismen, kan bli nästa bok som ska förstöras.

Nyheter Idag har sökt åklagaren David Ludvigsson.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag