Aron Flam: Ohederliga SVT begår karaktärsmord på Hanif Bali

Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia
  • Måndag 27 aug 2018 2018-08-27
E-post 2103

I söndagens SVT Agenda avsätter man en avsevärd del av programtiden för att karaktärsmörda en riksdagsledamot. Med avsiktliga feltolkningar och ledande frågeställningar – och dessutom med god hjälp av en för ändamålet servil ”liberal” partiledare i form av Jan Björklund – målar man upp bilden av Hanif Bali som ett hot mot demokratin. SVT visar med Agenda att man återigen har en agenda, skriver Aron Flam.

Med rubriken ”Moderater över gränsen?” inleder #svtagenda sitt ”inslag” om Hanif Bali. Och med ”inslag” menar jag avrättning. För hur ska jag tolka att programledaren Kristina Hedberg (Blondie Fascistsson) inleder med orden: ”En del talar till och med om Balis twittrande som en del av en utveckling som kan komma att hota demokratin!”?

SVT:s Agenda vill få det till att Hanif Bali är ett hot mot demokratin. Den ledande frågan i början av inslaget avslöjar att det inte finns någon demokrati. Därmed finns det inte heller någon demokrati för Hanif att hota.

Det är dessutom anonyma rykten som påstår att Hanif är en del av ”utvecklingen” som ”kan komma att hota demokratin”. Anonyma rykten är omöjliga att bemöta.

Det är som en medeltida domstol. Eller rättegången mot Tyrion i Game of Thrones. Båda rättegångarna faktiskt. Han antas skyldig tills dess att det bevisas att han är det av SVT som agerar domare, nämndemän och bödel. Den enda källa som anges på detta häpnadsväckande påstående, att den här lille moderate riksdagsledamoten, ”kan komma att hota demokratin!” är ”en del”.

Vilka dessa ”en del” är? Det får vi aldrig veta. Det hade varit intressant. Men sen spinner SVT Agenda en konspirationsteori som får flat earthers att se ut som människor med båda fötterna stadigt på jorden. Programledaren på:ar Jan Björklund med orden att Björklund nog inser att Hanif ”kan komma att hota vår demokrati!”

Framingen, tevespråk för inramningen, är så ohederlig att det är svårt att veta var jag ska börja.

Bilden Hanif Bali lade ut på instagram tidigare under sommaren. Foto: Skärmdump Instagram.

Den första bilden är en ”meme”. Tillhör man gamerkulturen känner man till referenserna och vet att det är satir. Hade SVT Agenda varit journalister hade de upptäckt detta i sin research.

Det krävs verkligen inte mycket. Man måste anstränga sig för att misslyckas.

Foto: SVT, skärmdump

Till saken hör nämligen att SVT en vecka tidigare själva har publicerat en text som förklarar sammanhanget som Hanif Bali publicerat bilden i. Bilden på Hanif med riktigt vapen postades för ett tag sedan som svar på att Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sockolnicki anser att alla bilder där invandrare poserar med vapen tolkas som att de är gangsters eller terrorister. Hanif postade bilden på sig själv med ett vapen för att motbevisa just Dagens Nyheter.

Som alltså den första bilden, memen med Hanifs ansikte från en dataspelsaffisch, driver med på grund av den sistnämnda bilden. Som Hanif postade för att visa att man kan vara invandrare och posera med vapen utan att vara gangster.

Detta eftersom det finns invandrare som sysslar med både sportskytte och jakt.

Allt är alltså både taget ur sitt sammanhang och illvilligt tolkat. Uppsåtligt. Medvetet. Och med flit. För att smutskasta Hanif Bali och få moderaterna att kasta ut honom ur partiet.

”Vad är det farliga med hans agerande?” inleder programledaren, som jag kommer kalla, Blondie Fascistsson. Frågan är uppenbart väl avvägd för att inte påverka Björklund på något sätt.

Jag vet det eftersom SVT själva redan rapporterat att Jan Björklunds angrepp på Hanif baseras på ett missförstånd.

 

Foto: SVT, skärmdump

 

Som du kan se i bilden ovan. Som är tagen från SVTs egen hemsida. Ett noll till SVT i matchen mot SVT.

Men Björklund är redan i sin egen värld. Hanif har visat ”brist på omdöme” eftersom det går en ”högerextrem våg” genom Europa. Och när Hanif twittrar – ”han får väldigt mycket uppmuntran från de här högerextrema” – så växer den här vågen. Enligt Björklund.

I Jan Björklunds värld är Hanif Bali den högerextrema vågens Poseidon, hans twitterkonto en treudd, med vilken han manar demokratins fiender framåt. Men om du tror att vansinnet är slut här då har du ännu inte förstått någonting om din egen statsmedia.

För sen kopplar SVT Agenda ihop Hanif med nordisk alternativhögers Christofer Dulny. Dulny är etnonationalist och väsenskild från Hanif Bali. De har inget med varandra att göra.

Det enda Dulny och nordisk alternativhöger vill ha är uppmärksamhet. För de är en jätteliten, obetydlig, rörelse. Tills nu.

Man kan se i bild att Dulny är hur nöjd som helst. SVT Agenda bygger upp en kille som inte är någonting till ett hot. För att trygga sin egen makt och skrämma sina egna medborgare till lydnad.

Det kan verka hårt men då ska du komma ihåg att SVT Agenda inte är vilket program som helst. Det är SVT:s flaggskepp. Sveriges motsvarighet till 60 Minutes.

Det är på den redaktionen de bästa, proffsigaste och mest erfarna medarbetarna finns. Om inte den redaktionen klarar av att göra research, ens bland SVTs eget publicerade material, är det ett så grovt yrkesfel att bara det är grund för avsked. Men jag tror inte längre att det beror på inkompetens.

SVTs journalister och medarbetare har betalt för att bevaka våra intressen. Inte sina egna.

Hanif Bali är inte ett hot mot demokratin. Public Service är ett hot mot demokratin. Det är dags att lägga ner Public Service.

Skärmdumpar och källor: SVT

Om debattören

Aron Flam är komiker och driver den populära podden Dekonstruktiv Kritik. Den finns på de flesta podspelare, bland annat på Acast, Itunes och Pocket Casts.

Du hittar mer med Aron Flam på hans hemsida aronflam.com

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag