Aron Flam polisanmäld för ”Det här är en svensk tiger”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 jun 2020 2020-06-10
E-post 348

SVERIGE Beredskapsmuseet har polisanmält komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott. Det berättar Flam som redan har varit på polisförhör.

Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” handlar om Sveriges undfallenhet mot Tyskland under andra världskriget. Som illustration på omslaget ses det välkända verket ”En svensk tiger”, som användes i en statlig tystnadskampanj under kriget. Men Aron Flams tiger skiljer sig mot originalverket bland annat genom att den gör en Hitlerhälsning och bär en nazistarmbindel.

– När jag skulle gestalta omslaget till boken kunde jag inte för mitt liv komma på vad det annars skulle kunna vara för symbol. För vill du driva med den svenska tystnadskulturen, då är det här symbolen, förklarar Flam.

Numera är det Beredskapsmuseet som äger upphovsrätten till verket, och enligt Flam är det de som nu har polisanmält honom för att med bokomslaget ha begått upphovsrättsbrott.

Flam är inte den ende som har hamnat i trubbel för att ha omarbetat symbolen. Tidigare i år valde Region Skåne att dra tillbaka sin kampanj ”En svensk tvättbjörn” efter att Beredskapsmuseet hört av sig. Kampanjen hade som syfte att påminna folk att tvätta händerna och anspelade på den klassiska tigerbilden.

Aron Flam å sin sida förnekar inte att museet äger upphovsrätten men säger till sitt försvar att han har gjort om tigern med hjälp av en grafiker och att han använder den i ett satirsammanhang.

– Min tiger påminner givetvis om originalverket eftersom min tiger är satir och refererar till originalverket. Det är så med satir att publiken måste förstå vad man satiriserar, säger han.

Läs även: Anmälningar mot kvinnliga knäböjande polisen läggs ner

Flam berättar att han för några veckor sedan kallades till förhör hos polisen. Enligt honom kräver Beredskapsmuseet 250 000 kronor i skadestånd och ytterligare 250 000 kronor i vite om han fortsätter sälja sin bok.

– Om det väcks åtal sätter jag igång en Kickstarter för att förhoppningsvis få in tillräckligt mycket pengar för att klara av den här processen. För mig som satiriker är det principiellt viktigt att kunna ta företags eller staters eller religioners symboler, förändra dem och driva med dem, säger han.

Ekonomiskt skulle det också bli ett hårt slag mot komikern om han dömdes att betala skadeståndet.

– Jag jobbar ju dygnet runt varje dag i veckan sedan 15 år tillbaka för att kunna försörja mig på det här knäppa jag har valt att försörja mig på, vilket är skrivande, humor och poddande. Det är ett privilegierat liv, absolut, men det är inte som att jag har trygga arbetsvillkor och ett överblickbart kassaflöde.

På sin hemsida skriver Beredskapsmuseet att alla som vill använda ”En svensk tiger” måste be om tillstånd och att man då ska vända sig till Andrée Advokatbyrå. När Nyheter Idag ringer upp Marie Andrée säger hon att hon inte har några kommentarer att ge.

Nyheter Idag har även sökt Beredskapsmuseet direkt på telefon.

Läs även: Falska poliser lurade äldre på sparpengarna – fyra döms till korta straff

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag