Arpi crowdfundar genuskritisk bok – fick ihop över kvarts miljon på mindre än ett dygn

Foto: Thomas Nihlen
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 2566

STOCKHOLM Det tog mindre än 24 timmar för ledarskribenten Ivar Arpi att crowdfunda ihop de 250 000 kronor han behöver för att, som han själv skriver, granska hur genusideologin med politikernas hjälp tar över svenska universitet, forskning och utbildning. I skrivande stund har det skänkts över 300 000 till bokprojektet.

”Det pågår en tyst revolution på svenska universitet”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi när han presenterar sitt kommande bokprojekt på crowdfundingsidan Kickstarter. Arpi förklarar hur genusideologi har kommit att bli dominerande på högskolor och universitet, inte bara vad gäller studiernas innehåll utan även styrprocesser, budgetar, rekrytering, tilldelning av forskningsmedel och kurslitteratur.

”Försvinnande lite har skrivits om detta. När det har nämnts i riksdagen har det endast varit i positiva ordalag av socialdemokrater som gör reklam för sin egen politik, eller rektorer som tar ställning för genusideologins särställning. Den akademiska friheten är under attack, men nästan inga kritiska röster hörs. Varför är det så?” frågar författaren retoriskt.

Och ämnet engagerar. Mindre än ett dygn efter att Arpi presenterat crowdfundingen där han ber om totalt 250 000 kronor, har han redan fått in över 300 000 kronor. Även satirtecknaren ”I fablernas land” uppmärksammar bokprojektet med en egen satirteckning samt uppmanar allmänheten att bidra med pengar.

Efter det starka gensvaret har Arpi nu höjt ribban för projektet. ”Min crowdfundingkampanj har verkligen gått över förväntan”, skriver han och lovar att om han får in 400 000 kronor kan han anställa en researcher och gå än mer på djupet i den kommande boken.

Vill du bidra en slant där Ivar Arpi granskar genusvetenskapen på universitet och andra lärosäten? Här du hittar du bokprojektet på Kickstarter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag