Migrationsverket larmar: Årskvoten av ensamkommande fylls upp på mindre än en vecka

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Onsdag 19 aug 2015 2015-08-19
E-post 975

STOCKHOLM Nu larmar Migrationsverket i ett pressmeddelande att de, trots förstärkningar, inte hinner med att registrera ensamkommande barn i den takt som krävs för vidare anvisning till mottagande kommun. Grundsystemet är för mottagande är byggt på runt 400 ensamkommande per år, nu tar Sverige emot 676 barn på en vecka.

Trots att Migrationsverket återkommande har fått allt mer skattemedel för sin verksamhet kommer ännu ett larm om att de inte mäktar med invandringen till Sverige. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att prognosen för 2015 är ofattbara 12000 ensamkommande barn, samtidigt som systemet för mottagande i grunden är dimensionerat för 400 barn per år.

– Det grundsystem vi har i dag för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn trädde i kraft 2006. Antagandet var då att Sverige skulle ta emot runt 400 ensamkommande asylsökande barn per år, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Det är alltså 30 gånger fler ensamkommande än vad systemet från början är avsett för, eller en ökning med 3000 procent. Men det tar inte stopp där, framtidsprognosen är att det inte finns några tecken på en avmattning, står att läsa i samma pressmeddelande.

Kommmuner tvingas ta emot ensamkommande barn

Eftersom trycket på ankomstkommunerna är så hårt att de inte hinner med inregistreringen, alltså de kommuner där Migrationsverkets ansökningsenheter finns, innebär det samtidigt stora påfrestningar på dessa kommuner. Detta påverkar samtliga kommuner i Sverige som nu tvingas ta emot ensamkommande, oavsett om avtal med Migrationsverket finns eller ej.

Samtidigt signalerar flera kommuner att de har svårt att ta emot fler ensamkommande. Nu efterlyser Danielsson en dialog med berörda parter för att hitta nya sätt att kunna ta emot ännu mer ensamkommande flyktingbarn till Sverige.

– Migrationsverkets tema under Almedalen var ”Alla kan bättre”, och med det menar vi att det svenska asylmottagandet är en nationell angelägenhet. Det gäller naturligtvis även för ensamkommande asylsökande barn. Därför bjuder jag nu in till en dialog med berörda aktörer om situationen och vad vi tillsammans kan göra för att komma framåt, säger Anders Danielsson.

Frågan är väcker heta känslor

Debatten om ensamkommande flyktingbarn väcker starka känslor i Sverige. Kritiker uttrycker sig inte sällan starkt negativt mot de ensamkommande barnen som ibland till och med kallas ”skäggbarn”, då det funnits bilder på ensamkommande barn som förefaller ha skägg. Antydningen är att de ensamkommande egentligen är äldre än vad de utger sig för att vara.

Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson har argumenterat för skärpta asylregler samt ålderstester av ensamkommande barn. För det fick han stor kritik av bland annat C-tidningen Hallands Nyheter som anklagade Danielsson för att vara en ”öppenhetsskeptiker”.

”Staffan Danielsson är en tidvis högljudd öppenhetsskeptiker, och det kan vara problematiskt i ett parti som inte toppstyrs och där även de som avviker från den väg som alla andra är överens om får uttala sig utan att tystas ovanifrån”, stod att läsa på ledarplats.

Han blev även anklagad för att tillhöra ”rasistcentern” av Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Snecker. Samtidigt har ingen av kritikerna kommit med någon lösning på hur Migrationsverkets allt ökande tryck av ensamkommande ska lösas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag