Åsa Romson om nya asylregler: ”Vi har varit tvungna att ta in en verklighetsbild”

Åsa Romson (t.v) förklarade att hon tvingats ta in en verklighetsbild gällande migrationen. Foto: Björn Bergman / photo2be.com samt Pressbild Migrationsverket
  • Lördag 28 nov 2015 2015-11-28
E-post 1704

SVERIGE Frågan om regeringens omsvängning i frågan om flyktingmottagande med nya tuffa asylregler har fortsatt varit en het potatis i medier och i SR Ekots lördagsintervju fick vice statsminister Åsa Romson (Mp) svara på ett antal tuffa frågor. – Vi måste jobba mer än någonsin med att öka kapaciteten i det svenska systemet, förklarade Romson.

Sveriges Radio ställde frågor om Miljöpartiets valmanifest där de citerade en del ur manifestet som säger att ”vi kommer aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige”. Här krockar Miljöpartiets valmanifest med en politik som utlovades inför valet för ungefär 15 månader sedan. En pressad Åsa Romson hänvisade till att verkligheten stod i vägen för Miljöpartiets politik.

– Jag förstår att det är svårt för mina medlemmar och för andra att förstå att det ens är möjligt. Samtidigt är det så att när verkligheten ser ut som den gör, vi hade inte en verklighet att socialtjänster runt om i vissa kommuner i Sverige inte kan ge barn grundläggande skydd på det sätt som rapporteras till de statliga myndigheterna idag, när vi skrev vårt valmanifest, svarade Romson i Ekots lördagsintervju.

”Vi har varit tvungna att ta in en verklighetsbild”

Men trots att Miljöpartiet och Åsa Romson varit tvungna att ”ta in en verklighetsbild” i frågor som rör migration och asylrätt, vill Romson så snart det är möjligt gå tillbaka till den politik som varit under hösten. Det viktiga för Romson är fortsatt att Sverige ökar kapaciteten och kan ta emot ännu mer asylsökare.

– Vi har varit tvungna att också ta in en verklighetsbild där det handlar om att hur ska vi säkerställa att Sverige så fort som möjligt återigen kan stå för en human flykting- och asylpolitik. Mitt svar är helt enkelt att vi måste jobba mer än någonsin med att öka kapaciteten i det svenska systemet.

Miljöpartiets gräsrötter har visat stort missnöje med den överenskommelse som gjorts med Socialdemokraterna. Nyheter Idag har tidigare berättat om raseriet på Miljöpartiets Facebooksida, men även om hur Åsa Romson hånades på Twitter för att hon kämpade med att hålla tillbaka tårarna under den presskonferens där regeringen presenterade den nya hårda linjen för asylsökare till Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag