Åsikterna går isär om Kinberg Batra: ”Hur de än gör blir det fel med SD”

Antonsson, Kinberg Batra samt Ljunggren. Foto: Nyheter Idag samt Sven Pernils
  • Onsdag 31 maj 2017 2017-05-31
E-post 152

STOCKHOLM Kommer Anna Kinberg Batra att tvingas lämna som partiledare? Är det ens önskvärt? Nyheter Idag har talat med förre detta gräsroten Fredrik Antonsson och med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och resonemangen går isär. – Hur de än gör blir det fel med Sverigedemokraterna, säger Ljunggren till Nyheter Idag.

Just nu pågår en rejäl kris i Moderaterna och det spekuleras öppet om partiledaren Anna Kinberg Batra kan tvingas lämna sin roll som partiledare. Men det råder olika bud om hur Moderaterna ska göra. Nyheter Idag har talat med Fredrik Antonsson, före detta gräsrot i Moderaterna samt med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Och de drar olika slutsatser.

Antonsson gick med i MUF som 15-åring och har alltid haft rötterna i Stockholm. Han har tidigare varit politiskt aktiv i Moderaterna i Sundbyberg och har ett brett kontaktnät bland Stockholmsmoderater. Antonsson är även en känd konservativ bloggare som länge haft kritik mot Moderaterna. Han tror att Kinberg Batra måste lämna sin plats för någon annan.

– Jag har kontakt med rätt många människor som jobbar kvar i Moderaterna som politiska tjänstemän. De är livrädda för sin brödföda, de tror risken är stor att de blir av med sina jobb efter valet 2018.

– De tror ju inte själva på att Anna Kinberg Batra är rätt person att vända det här, fortsätter Antonsson.

Han är tydlig med att även han har samma bedömning, alltså att nuvarande partiledare är oförmögen att vända raset i opinionen. Under torsdagen väntas en mätning från Statistiska centralbyrån och det spekuleras öppet om att mätningen kan bli en kalldusch för det borgerliga partiet.

– Hon borde avgå så fort som möjligt, så att man kan använda tiden fram till partikongressen i höst för att hitta en bra ersättare, säger Antonsson.

Och mätningen som väntas komma i SCB tror Antonsson är direkt avgörande för Kinberg Batras framtid som partiledare.

– Jag tror att om att Moderaterna ligger på 15 procent eller under det resultatet i SCB:s mätning som kommer på torsdag, då ryker hon.

Ljunggren tror hon stannar kvar som partiledare

Den S-märkta statsveraten Stig-Björn Ljunggren tror inte att Kinberg Batra kommer tvingas lämna. Resonemanget bygger han på att problemet i grunden inte handlar om partiledaren utan är betydligt större, och allvarligare, än så.

– Hur de än gör blir det fel med Sverigedemokraterna. Om de säger att de inte ska prata med SD, då kommer alla fråga hur de ska bilda regering. Och säger de att de ska prata med dom, då blir det också ett ramaskri. Där måste de sätta ner foten och bestämma sig och hur de än gör blir det fel, säger han till Nyheter Idag.

Och precis samma problem kommer fortsätta, vare sig Kinberg Batra är kvar eller inte, poängterar Ljunggren.

– Det har inte med henne att göra. Om någon ersätter henne kommer den nya partiledaren få en väldigt bestämd fråga, nämligen hur ska ni göra med Sverigedemokraterna?

Detta sammantaget, menar Ljunggren, talar för att Kinberg Batra trots allt kommer bli kvar som partiledare. Men helt säker vågar han inte vara.

– Jag tror de fattar faktiskt. Möjligtvis kommer de säga att de måste byta ut henne för att kunna ta itu med det här dilemmat på ett nytt sätt, så det blir bättre kommunicerat och så vidare. Men de kommer inte ur själva rävsaxen.

Tror du Kinberg Batra byts ut innan valet?
1971 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag