Assad flög till Ryssland och träffade Putin

  • Onsdag 21 okt 2015 2015-10-21
E-post 6

UTRIKES Syriens president Bashar al-Assad flög under tisdagskvällen till Moskva för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin i ett besök som av västerländska nyhetsbyråer beskrivs som ett ”överraskningsbesök”.

Det var första gången Assad reste utomlands sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011. Besöket hemlighölls av den ryska regeringen fram till onsdagsmorgonen då bilder från besöket, tillsammans med uttalanden från de båda presidenterna, publicerades på Kremls hemsida.

”Låt mig önska dig ett varmt välkomnande i Moskva. Trots den dramatiska situationen i ditt land har du hörsammat vår inbjudan att komma hit till Ryssland och vi tackar dig för det”, inleder Putin sin hälsning till Assad.

”Först av allt vill jag uttrycka min enorma tacksamhet till det ryska ledarskapet och folket för den hjälp de ger till Syrien. Tack för att ni stöder Syriens enhet och självständighet”, står det att läsa i Assads svar.

Sedan drygt tre veckor tillbaka deltar Ryssland i inbördeskriget i Syrien på den syriska regeringens sida. På andra sidan av konflikten slåss ett större antal rebellgrupper, varav flera terrorstämplade islamistgrupper, antingen var för sig eller allierade med varandra. Flera av de islamistiska rebellgrupperna får såväl finansiellt som militärt stöd från USA och västvärlden som vill störta Assad från makten.

Under onsdagen visades TV-bilder på Assad tillsammans med den ryske presidenten i syrisk TV, något som från västerländskt håll anses vara ett sätt för den syriska regeringen att stärka sin legitimitet i landet. Efter att ha träffat den ryska regeringen, bland annat för överläggningar med den ryska militärledningen, flög Assad tillbaka hem till Syrien under onsdagen, skriver AP.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag