Assads framtid fortsatt känslig fråga vid toppöverläggningar om Syriens framtid

USA:s president Barack Obama, Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 18 Dec 2015 2015-12-18
E-post 35

NEW YORK Utrikesministrar från 20 olika länder träffades under fredagen i New York, USA, för överläggningar på toppnivå för att försöka lösa situationen i Syrien. Målet är att förhandla fram ett eldupphör till den 1 januari, skriver AP.

Den känsligaste frågan under överläggningarna, som är tänkta att leda fram till en resolution i FN:s säkerhetsråd, är frågan om president Bashar al-Assads framtid. Ryssland och Iran vill båda att Assad sitter kvar vid makten Syrien medan EU och framförallt USA vill byta ut honom mot någon annan.

Inbördeskriget i Syrien bröt ut efter att den västunderstödda oppositionen i landet under våren 2011 tagit till vapen för att försöka störta Assad från makten. Sedan dess har kriget utvecklats till ett infekterat inbördeskrig med dussintals olika rebellgrupper som slåss mot regeringsarmén och mot varandra.

Parterna verkar, trots den klyfta som finns mellan Ryssland och Iran samt USA och EU, fast beslutna om att försöka få igång en fredsprocess.

– Vi måste säkerställa att den politiska processen inte går att backa med tanke på det allvarliga hot som internationell terrorism utgör, kommenterade Kinas utrikesminister Wang Yi inför toppmötet.

– Vi måste inse att den politiska processen kommer gå baklänges om vi inte gör framsteg.

Enligt den fredsplan som parterna tidigare enats om ska förhandlingar inledas första januari och då hoppas man alltså samtidigt ha gjort upp om eldupphör. Fredsplanen säger ingenting om Assads framtid, men deklarerar att fria och rättvisa val ska hållas inom 18 månader.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag