Assange begärs åter häktad i sin frånvaro

Bild: David G Silvers CC BY-SA 2.0
  • Måndag 13 maj 2019 2019-05-13
E-post 105

Wikileaks grundare Julian Assange begärs åter häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, meddelade vice överåklagaren Eva-Marie Persson under en presskonferens på måndagen.

– Det finns förutsättningar att återuppta och avsluta förundersökningen, säger Persson.

Assange anklagades för sexbrott av två kvinnor när han besökte Sverige 2010 och häktades i sin frånvaro. Assange hade då lämnat Sverige men greps av brittisk polis, för att släppas fri mot borgen.

Läs även: Van der Heeg: Nästa kapitel i fallet Assange

I februari 2011 beslutade en brittisk domstol att Assange skulle utlämnas till Sverige. Beslutet överklagades men fastställdes av brittiska High Court i november samma år.

I juni 2012 framkom att Assange befann sig på Ecuadors ambassad i London och hade sökt politisk asyl i landet.

I april i år greps Assange av brittisk polis på Ecuadors ambassad efter att Ecuador hävt Assanges politiska asyl. För närvarande avtjänar Assange ett fängelsestraff på 50 veckor för att ha brutit mot brittisk borgenslag.

Läs även: Fallet Assange: Tidslinje

Men det är inte bara Sverige som vill ha Assange utlämnad. Även USA vill ha Assange utlämnad för dataintrång, som kan ge max fem års fängelse.

– Jag tror att vi över sommaren kanske får en indikation på hur brittiska myndigheter ställer sig till en svensk europeisk arresteringsorder i konkurrens med dem amerikanska utlämningsbegäran. Efter en sådan indikation är det lättare att göra bedömningen hur vi kommer att hinna med förundersökningen. Givetvis finns en risk att det preskriberas, säger Persson.

Brottet Assange misstänks för preskriberas den 17 augusti 2020.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag