Assyriska Riksförbundet om rödgrönrosa majoritetens gräddfil för terrorister: ”De borde straffas”

Afram Yakoub är ordförande i Assyriska Riksförbundet. Foto: Privat
  • Onsdag 20 maj 2015 2015-05-20
E-post 1492

STOCKHOLM Nu möter den rödgrönarosa styrande majoriteten i Stockholm svidande kritik från Assyriska Riksförbundets ordförande Afram Yakoub för beslutet att hjälpa återvändande IS-terrorister med bostäder och jobb. – Det borde vara precis tvärtom. De här personerna är extremister, de ska inte få en gräddfil i samhället.

I ett förslag från den rödgrönrosa majoriteten som styr Stockholm föreslås en rad insatser för att hjälpa återvändande terrorister som kämpat för terrorstaten IS. Förslagen, som nu har klubbats igenom, handlar bland annat om att hjälpa terroristerna med bostäder, jobb och försörjning. På så vis ska de våldsbejakande terroristerna sluta vara terrorister, enligt de rödgrönrosas förslag.

Men trots de välvilliga intentionerna möter de hård kritik. I en intervju med Svenska Dagbladet förklarar Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm stad, Erik Slottner, att de rödgrönrosas förslag är ”politisk korrekt” och byggt på floskler.

– Jag saknar helt skrivningar om exit-verksamhet. Det man talar om kring återvändare är i stället mer ett gräddfilstänk, man talar om kontakt med jobbtorg, bostadsförmedling och försörjning. Inte om hur man ska avradikalisera de här människorna och inget om deras brott, säger han till Svenska Dabladet.

Terroroffren är inte imponerade

En av de grupper som förföljs, hålls fångna och mördas av Islamiska staten är assyrierna, en kristen grupp med ursprung i Mellanöstern. Nyheter Idag har talat med ordföranden för Assyriska riksförbundet Afram Yakoub och han ger exempel på hur de som folkgrupp drabbats av Islamiska staten.

– Just nu är det fortfarande 200 till 300 assyrier som fortfarande är tillfångatagna av Islamiska Staten, berättar Afram Yakoub för Nyheter Idag.

Det finns flera rapporter och berättelser i medier som vittnar om hur islamiska staten skär halsen av människor samtidigt som det filmas och sprids som propaganda i PR-syfte. Även en video på en jordansk pilot som stod fängslad i en stålbur, indränkt i brännbar vätska och som sedan levande brändes ihjäl, har spridits över internet i propagandasyfte. På grund av terrorstatens grymma handlingar har människor tvingats fly från bland annat Nineveslätten.

– Det finns flera medlemmar hos oss som har släktingar som är tillfångatagna. Sen finns det oerhört många släktingar till våra medlemmar som tvingats lämna hus och hem och fly hals över huvud från Nineveslätten i Irak på grund av Islamiska staten.

– Det är svårt att hitta en medlem hos oss som inte direkt eller indirekt är berörd av det som händer.

Vad tänker ni om beslutet att hjälpa de här terroristerna med jobb och bostäder?

– Vi menar att det här är oerhört naivt. Det är svårt för svenskt rättsväsende att fastställa om någon begått våldshandlingar, det stämmer. Men å andra sidan måste man någonstans utgå ifrån att en person, bara det att man ansluter sig till en sådan grupp och åker till ett konfliktområde, borde i sig vara en varningssignal.

– Det borde vara precis tvärtom. De här personerna är extremister, de ska inte få en gräddfil i samhället.

Hur borde man hantera detta istället?

– De borde straffas enligt svensk lag. Och går det inte straffa någon för att ansluta sig till jihadiströrelser så bör man ändra lagen. Man måste kunna åtala dem som återvänder till Sverige. Och de ska inte få några extra resurser från samhället, de ska behandlas som människor som utfört kriminella handlingar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag