Astronomer har upptäckt radiosignal från jordliknande planet
Astronomer har upptäckt en upprepad radiosignal från en exoplanet och stjärnan som planeten kretsar kring, rapporterar CNN. Stjärnan och exoplaneten ligger 12 ljusår från jorden, och signalen antyder att planeten, som är lika stor som jorden, kan ha ett magnetfält och en atmosfär.
Jordens magnetfält skyddar planetens atmosfär genom att avleda partiklar och plasma från solen, och upptäckten av atmosfär runt en planet utanför vårt solsystem kan vara ett första steg i att hitta utomjordiskt liv.
Radiovågorna som forskare har observerat kommer från stjärnan YZ Ceti och dess exoplanet YZ Ceti b, och observationerna har gjorts med ett teleskop i New Mexico.
Läs även: Asteroid som kunde förstört stor stad passerade mellan jorden och månen
Forskarna tror att radiosignalen skapats genom interaktioner mellan planetens magnetfält och stjärnan, och observationen publicerades på måndagen i en studie i tidskriften Nature Astronomy.
– Vi såg den första utbrottet och det såg vackert ut. När vi såg det igen, var det mycket indikativt på att ”OK, kanske har vi verkligen något här”, säger studiens huvudförfattare Sebastian Pineda, som är astrofysiker vid University of Colorado Boulder, i ett uttalande.
Magnetfält förhindra att en planets atmosfär nöts bort över tid när partiklar från stjärnan bombarderar den, förklarar Pineda.
– Vi letar efter planeter som är riktigt nära sina stjärnor och är av en liknande storlek som jorden. Dessa planeter är alldeles för nära sina stjärnor för att vara beboeliga, men eftersom de är så nära så plöjer planeten genom en massa materia som kommer från stjärnan, säger studiens medförfattare Jackie Villadsen, biträdande professor i fysik och astronomi vid Bucknell University i Pennsylvania.
– Om planeten har ett magnetfält och plöjer igenom tillräckligt mycket stjärnmateria, kommer det att få stjärnan att sända ut starka radiosignaler.
YZ Ceti b tar endast två jorddygn för att fullborda sin omloppsbana runt stjärnan. Jämförelsevis är den kortaste omloppsbanan i vårt solsystem planeten Merkurius 88 jorddygn.
När YZ Ceti b sveper runt stjärnan kolliderar plasma från stjärnan med planetens magnetfält, studsar tillbaka och interagerar med stjärnans magnetfält. Detta skapar de starka radiosignaler som nu har upptäckts från jorden.
I vårt solsystem kan aktivitet på solen skapa rymdväder som påverkar jorden. Utbrott från solen kan exempelvis störa satelliter och globala telekommunikationer, men också skapa de bländande ljusshower nära jordens poler som kallas polarsken eller aurora borealis.
– Sökandet efter potentiellt beboeliga eller livsbärande världar i andra solsystem beror delvis på att kunna avgöra om steniga, jordlika exoplaneter faktiskt har magnetfält, säger Joe Pesce, programdirektör för National Radio Astronomy Observatory.
– Denna forskning visar inte bara att denna specifika steniga exoplanet troligtvis har ett magnetfält utan ger också en lovande metod att hitta fler.
Stjärnan YZ Ceti är en så kallad röd dvärgstjärna, som har omkring 13 procent av solens massa och 17 procent av solens radie.
Läs även: Så arbetar Nasa för att stoppa jordens undergång
Läs även: Ygeman (S) tycker till: ”Stjärnan borde få namnet Greta”