Ygeman (S) tycker till: ”Stjärnan borde få namnet Greta”

Foto: Nyheter Idag/Twitter
  • Torsdag 13 jun 2019 2019-06-13
E-post 1159

STOCKHOLM Sverige ska namnge en stjärna och en planet. Energiminister Anders Ygeman (S) har sitt val klart – han tycker att stjärnan ska heta Greta och planeten Hopp. ”Så får hoppet kretsa kring stjärnan Greta”, skriver Ygeman på Twitter – där han mötts av stenhård kritik. ”Är det här något slags skämt? En Greta-planet? Anders Ygeman, 12 år gammal”, skriver en användare luttrat

Det är i samband med att Internationella astronomiska unionen firar 100 år som alla länder ges möjlighet att namnge ett eget planetsystem någonstans i universum, rapporterar Sveriges Radio. Sverige har fått en stjärna som ligger i Karlavagnen och en planet som snurrar kring den stjärnan. Planeten är en gasjätte och påminner om Jupiter, men har en varmare temperatur.

Förre civilministern Anders Ygeman (S), som gjort comeback i regeringen som energiminister efter Transportstyrelsenskandalen, har sin åsikt om vad stjärnan och planeten ska heta.

Han vill namnge stjärnan efter 16-åriga aktivisten Greta Thunberg och planeten – den borde heta Hopp enligt Ygeman.

”Få svenskar har bidragit så mycket till hopp och framtidstro som Greta Thunberg”, skriver Ygeman.

Bland de som gillat och retweetat Ygemans utspel finns flitigt twittrande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S).

Men det har också kommit hård kritik och ifrågasättande av Ygeman efter tweeten.

 

En användare undrar om Ygeman druckit på jobbet.

En Twitteranvändare gör en referens till Transportstyrelsenskandalen där Ygeman skyllde på problem att boka en lokal som anledning till att han inte fört information vidare.

 

Samhällsdebattören och krönikören Lotta Gröning, tidigare ledarskribent på S-märkta NSD, dristar sig att fråga om Ygeman är seriös och får svar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag