Asylhandläggarna ”pumpade ut” uppehållstillstånd innan nya lagen trädde i kraft

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Lördag 10 Dec 2016 2016-12-10
E-post 878

STOCKHOLM Handläggarna på Migrationsverket gjorde allt i sin makt för att bevilja maximalt antal permanenta uppehållstillstånd innan de tuffare reglerna trädde i kraft den 20 juli. Asylaktivismen var så angelägen att handläggare jobbade extra på semestern för att maximera antalet uppehållstillstånd. Det avslöjar Per Gudmundson på Svenska Dagbladet.

I en nyhetstext, publicerad på ledarplats, avslöjar Per Gudmundson att Migrationsverkets handläggare ägnade sig åt asylaktivism. Under våren stod det klart att tuffare asylregler, där tillfälliga uppehållstillstånd väntades bli den nya normen, skulle träda i kraft den 20 juli. Det blev bråda dagar för handläggarna att maximera antalet beviljade PUT innan regelskärpningen blev verklighet.

– Jag har själv hört från asylhandläggare hur man på vissa enheter satt mitt i juli och pumpade ut hundratals PUT innan den nya lagen skulle träda i kraft, säger en källa till Gudmundson.

Anledningen ska vara att flera handläggare inte gillade den nya lagen. Det var så angeläget att maximera antalet permanenta uppehållstillstånd att handläggare jobbade mitt i semestern. Ökningen syns tydligt när man bryter ner handläggningen dag för dag, berättar Gudmundsson. Sista dagen med de gamla reglerna, den 19 juni, avgjordes 995 ärenden. Dagen innan, den 18 juni, var siffran 411.

Alltså dubblerades antalet avgjorda ärenden från en dag till en annan, för att hinna med maximalt antal uppehållstillstånd innan regelskärpningen. Andelen beviljade uppehållstillstånd var samtidigt mycket hög, hela 87 procent.

Den 20 juni, alltså första dagen med de nya skärpta reglerna, var antalet avgjorda ärenden 213 stycken, alltså en dramatisk minskning. Även graden av beviljade uppehållstillstånd sjönk till 54 procent.

– Jag tror att handläggare, medvetna om konsekvenserna av de kommande regeländringarna, försökte utfärda så många permanenta uppehållstillstånd som möjligt, säger Migrationsverkets verksamhetsexpert på asylfrågor Velibor Ljepoja till Gudmundson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag