Asylsökande ändrade sin ålder – ville inte tvångsvårdas som ung

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Söndag 13 jan 2019 2019-01-13
E-post 3263

STOCKHOLM Kvinnan sökte asyl som ensamkommande 17-åring 2017, men när hon efter slagsmål och rymningar skulle tvångsvårdas enligt LVU försökte hon ändra sin ålder till 25. Nu har Kammarrätten slagit fast att hennes först angivna ålder gäller.

När kvinnan, som är från Elfenbenskusten, sökte asyl i Sverige år 2017 påstod hon att hon var 17 år gammal. Under migrationsverkets utredning placerades hon därför på HVB-hem.

Hon hamnade i slagsmål med andra intagna, rymde och försökte vid ett tillfälle hoppa ut ur en polisbil under körning. Enligt personal var hon ”aggressiv, okontaktbar och desorienterad”, rapporterar Dagens Juridik.

Läs även: Ännu en Skånekommun polisanmäler åldersfusk

Men när kvinnan skulle omhändertas enligt LVU uppgav kvinnan att hon i själva verket var 25, och för gammal för att tvångsvårdas.

Hon hävdade också att hon flytt från ett arrangerat äktenskap i Belgien där hon utsatts för fysisk och psykisk misshandel.

Förvaltningsrätten ansåg dock att det är Migrationsverket som har till uppgift att fastställa asylsökandes ålder, och att hon därmed kunde tvångsvårdas enligt LVU.

Domen överklagades till Kammarrätten som gick på Förvaltningsrättens linje. Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att inte pröva domen.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag