Asylsökande ska samlas i mottagningscenter

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 19 sep 2023 2023-09-19
E-post 0

1000 nya platser på migrationsverkets förvar, byggande av återvändandecenter och avskaffad Ebo-lag samt etablerande av mottagningscenter för asylsökande i framtiden, är några av de budgetsatsningar som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Jimmie Åkesson (SD) presenterade på en pressträff på tisdagen.

På tisdagen besökte migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson migrationsverkets förvar i Åstorp i Skåne, och höll i samband med det en pressträff om höstbudgetens punkter som kopplas till migrationspolitiken.

Bland annat ska regeringen utöka antalet platser i förvaren, för migranter som ska utvisas, med omkring tusen, vilket innebär en fördubbling jämfört med idag.

– Det är ingen slump att vi är här. I regeringen och SD:s reformarbete arbetar vi med att få till stånd ett bättre återvändande och där är förvaren en viktig del, sade Maria Malmer Stenergard enligt Dagens Nyheter.

Totalt kommer regeringen satsa 13,8 miljarder kronor på olika åtgärder på migrationsområden.

En reform blir avskaffandet av Ebo-lagen, som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. Istället ska asylsökande i framtiden samlas i särskilda mottagningscenter medan deras asylansökan behandlas.

– Kan man redan från början etablera kontakt med de som ska återvända och ha kontroll på var de vistas blir det också lättare att få till ett återvändande inom relativt kort tid, säger Malmer Stenergard och fortsätter:

– Det här är en viktig del eftersom en stor majoritet av de som kommer hit inte bedöms ha asylskäl och ska därför återvända.

Regeringen ska även bygga återvändandecenter för asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. I slutet av juni gavs Migrationsverket uppdrag att utreda hur återvändandecenter ska kunna inrättas, för vilket man totalt avsätter 295 miljoner kronor under 2024.

– Det blir en väldigt tydlig markering att asylprocessen är avslutad och att det nu handlar om att återvända, säger Jimmie Åkesson.

Läs även: Anställd på Migrationverket: ”Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag