Våldtog med orden ”I’m gonna fuck you little Swedish girl” – Får stanna i Sverige eftersom han riskerar ”omänsklig behandling” i sitt hemland

På denna gräsplätt nära hotellet Mälarblick (bakgrunden) våldtogs kvinnan. Foto: Google Maps/Faksimil tingsrättens dom
  • Onsdag 2 Dec 2015 2015-12-02
E-post 18971

STRÄNGNÄS Två asylsökande män från Syrien och Algeriet dömdes igår för överfallsvåldtäkten mot en kvinna utanför asylboendet Mälarblick i Strängnäs i augusti i år. Men den ene av dem, en 31-årig man i Syrien, kommer att få stanna i Sverige eftersom han riskerar ”omänsklig behandling” om han utvisas till sitt hemland.

Det är den 23 augusti i år som den 33-åriga kvinnan är på väg hem efter en utekväll i Strängnäs. På vägen passerar hon förbi hotellet Mälarblick som knappt ett år tidigare omvandlats till ett asylboende. Där blir hon plötsligt stoppad av en man, såhär står det att läsa i ett utdrag ur polisens förhör:

”På vägen hem när hon går på cykelbanan i höjd med flyktingboendet Mälarblick blir hon stoppad av en kille som ställer sig i vägen för henne. Målsägande A stannar upp och försöker sedan gå runt honom. När hon gör det tar han tag i hennes ena arm och ber henne följa med. När Målsägande A stretar emot tar mannen ett hårdare grepp så det gör ont på Målsägande A. Hon blir rädd vet inte vad hon ska göra. Mannen pratar på dålig engelska.”

Mannen, som senare visat sig vara en 39-årig asylsökande man från Algeriet, knuffar ned den 33-åriga kvinnan i gräset vid sidan av cykelvägen och våldtar henne. När han är klar med henne går han tillbaka till asylboendet.

Våldtogs igen

Men mardrömmen är inte över för den våldtagna kvinnan. Efter övergreppet samlar hon ihop sina saker och går i riktning mot hotellet och centrum för att få hjälp, men stöter på ytterligare en grupp asylsökande män utanför hotellet som bestämmer sig för att våldta henne även de.

– I´m gonna fuck you little swedish girl, säger den ene av dem till henne.

Därefter hjälps två av migranterna åt med att våldta henne. Den ene håller fast och sitter på hennes armar, medan den andre mannen, som senare visat sig vara en 31-årig asylsökande man från Syrien, våldtar henne.

Känslig utredning

Efter våldtäkten inleddes en för polisen svår och känslig utredning eftersom det bor över 200 asylsökande migranter på Mälarblick. Efter att våldtäkten tidigt kopplats ihop med asylboendet skriver lokaltidningen artiklar om att de påståendena bara handlar om ”hat på nätet”.

Det dröjer därför över två veckor innan polisen, i brist på vittnen eller andra uppslag, börjar topsa migranterna på boendet. DNA från minst tre olika män hittas på och i den våldtagna kvinnan, men bara två av gärningsmännen kan identifieras och är båda asylsökande boendes på Mälarblick. En tredje man, som kriminalteknikerna hittat spermaspår från, lyckas polisen aldrig få tag på.

Döms till fängelse

Igår föll domen mot den 39-årige asylsökande mannen från Algeriet, som våldtog kvinnan först, och den 31-årige syrier som tillsammans med en kumpan våldtog henne en andra gång.

39-åringen döms till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt medan 31-åringen döms till fyra års fängelse för grov våldtäkt. Domstolen betraktar den andra våldtäkten som grov eftersom flera gärningsmän då hjälptes åt att våldta kvinnan.

Dömd våldtäktsman får stanna

Vice chefsåklagare Henrik Olin kräver i sin stämningsansökan att båda männen utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Men domstolen nöjer sig med att bara utvisa den ene av mannen, 39-åringen, som dock är välkommen tillbaka till Sverige om tio år.

Den 31-årige syriern får däremot stanna i Sverige efter avtjänat straff. Anledningen är att han riskerar att ”utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” om han skickas tillbaka till Syrien.

Nyheter Idag har sökt Henrik Olin för en kommentar till domen, men åklagarmyndigheten i Eskilstuna låter hälsa att han inte är på plats idag, onsdag.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag