Asylsökande vandaliserade fastighet – Migrationsverket slipper betala

Foto: Flickr
  • Onsdag 8 apr 2020 2020-04-08
E-post 716

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa krävde 600 000 i skadestånd av Migrationsverket efter att asylsökande med uppsåt orsakat en vattenskada i en fastighet. Men nu har Trygg-Hansa förlorat målet i tingsrätten, rapporterar Dagens Juridik. 

Det var mellan den 9 och 11 december 2017 som omfattande vattenskador uppstod i en fastighet som Migrationsverket hyrde av ett fastighetsbolag.

Skador uppstod i en lägenhet, men även i källaren under lägenheten, och orsaken till skadan var att en eller flera boende hade täppt till ett avloppsrör till vasken med en kudde och sedan satt på vattenkranen.

Läs även: Fortsatt minskning av asylsökande till Sverige

Trygg-Hansa, som tagit över fastighetsägarens rätt att kräva ersättning, menar att Migrationsverket ansvarar för alla skador som uppkommit genom vållande från de som bott i Migrationsverkets lägenhet.

Migrationsverket har intygat tidpunkten för skadan och att den uppkommit genom uppsåtlig skadegörelse.

Däremot har myndigheten bestridit ansvaret för skadan – eftersom de asylsökande inte är hyresgäster, utan har rätt till bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande.

Tingsrätten gick på Migrationsverkets linje, och skriver i sin dom att ”Skadegörelsen framstår enligt tingsrättens mening som högst oberäknelig. Det är inte visat att skadan på något vis kan härledas till oaktsamt agerande från Migrationsverket”.

Läs även: Stängda gränser stoppar utvisningar – migranter släpps fria

Läs även: EU-domstolen: Olagligt att inte ta emot migranter

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag