Asylvågen fortsätter trots gränskontroller – Migranter kan tvingas bo på gatan i helgen

  • Fredag 13 Nov 2015 2015-11-13
E-post 160

INRIKES De gränskontroller som Sverige införde igår har inte haft någon inverkan på asylströmmen. Till helgen finns därför risk att migranter inte längre kan erbjudas plats att bo på. – Vi kommer att prioritera barnfamiljer och personer med särskilda behov, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

I onsdags sökte 1 653 migranter asyl i Sverige. Igår hade samma siffra stigit till 1 676, trots att gränskontroller då upprättats vid Sveriges gränser. Fortfarande kommer över 10 000 nya asylsökande migranter till Sverige varje vecka.

Migrationsverket varnar därför för att inte längre kunna erbjuda alla asylsökande tak över huvudet. Och boendeplatserna kan komma att ta slut redan till helgen.

– Vi kommer att prioritera barnfamiljer och personer med särskilda behov, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

När Migrationsverket, som är en statlig myndighet, inte längre kan ta hand om alla migranter som kommer till Sverige faller ansvaret för dem på kommunerna.

– I ett läge då staten inte kan erbjuda boende träder socialtjänstlagen in, eftersom det är kommunen som ytterst ansvarar för de personer som vistas där. Det upphäver inte Migrationsverkets ansvar att värna asylrätten och erbjuda tak över huvudet, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Den rödgröna regeringens beslut om att införa gränskontroller togs efter att Moderaterna gått ut och krävt det vid en presskonferens. Det moderata förslaget gick dock ut på att migranter som kommer till den svenska gränsen från ett annat EU-land ska vägras inresa och nekas möjlighet att söka asyl i Sverige.

– Den som har tagit sig in i EU genom ett annat land, men inte sökt asyl där, ska inte få tillstånd att resa in utan avvisas vid den svenska gränsen, sade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i måndags.

Det moderata förslaget hade, om det blivit verklighet, i praktiken inneburit näst intill ett totalstopp för asylinvandringen. Regeringen ville dock inte gå så långt som att avvisa migranter som vill söka asyl, utan nöjde sig med enbart gränskontroller. De kontrollerna har alltså visat sig vara ett tandlöst vapen mot asylströmmen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag