Afghan nekades flytt – gick bärsärkagång på ungdomshem

Foto: Flickr
  • Måndag 11 jun 2018 2018-06-11
E-post 1741

UPPSALA En afghan i 18-årsåldern åtalas för grov misshandel sedan han gått till attack mot personalen på ett ungdomshem. Själv berättar han att han blev upprörd efter att ha nekats en flytt till Karlstad.

Det var på ett ungdomshem i Enköping den 3 mars som afghanen ”från noll till hundra”, enligt vittnesförhör, blev arg och började kasta lösa föremål mot en kvinna som jobbade där. Kvinnan minns inte så mycket mer än att hon träffades av en fjärrkontroll i tinningen och att blodet forsade från huvudet.

Efter ett besök hos doktorn visade det sig att hon fått ett blåmärke på ryggen, en sårskada vid ena tinningen samt hjärnskakning. Troligen hade afghanen kastat en stol som träffade henne i ryggen. Han ska också ha kastat en stol mot en innerdörr med glasfönster som gick sönder.

När kvinnan hade flytt undan den uppretade afghanen kom två andra ur personalen och försökte oskadliggöra honom. Enligt den andra målsägande tog afghanen då upp en glasskärva från golvet och svingade den mot honom. Glasbiten träffade målsägandes överarm och orsakade tre rispor varav två var djupa. Efter det kom fler kollegor till platsen och man lyckades få ner afghanen på golvet.

I förhör säger den åtalade att han mest hade för avsikt att skada sig själv. Anledningen var att han hade nekats en flytt till Klarälvsgården i Karlstad, ett annat ungdomshem. Det är oklart varför det var så viktigt för honom att få flytta dit.

Åklagaren yrkar på att han ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända under tio år. Afghanen förnekar brott och menar att han inte hade för avsikt att skada någon annan.

Läs även: ”Barn av saligheten”: Kristdemokrat röstar för afghanamnestin – sjöng ut i riksdagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag