Åtalet: Djurplågare sköt på katt med luftpistol

Katt Genrebild Foto: Yu-Jheng Fang CC BY-SA 20
  • Måndag 17 aug 2020 2020-08-17
E-post

UPPLAND En 53-årig man med svenskklingande namn boende på landsbygden i Uppland sköt med sin luftpistol på grannens katt i maj enligt åklagaren. Nu åtalas mannen vid Uppsala tingsrätt för djurplågeri. 

Kattens ägare berättar i ett vittnesförhör med polisen hur han en lördag i maj står och pratar med några passerande grannar vid soptunnan. Då hör han plötsligt grannen skrika:

”kolla katten skiter på tomten, den jävla katten skiter på tomten!”

Därefter hördes flera snabba skott från en kolsyrepistol.

När kattägaren sprang och konfronterade sin granne – som har ett svenskklingande namn – hade denne gömt sig.

I vittnesförhöret berättar kattägaren hur den misstänkte djurplågaren först inte ”ville komma ut, hans fru fick hämta honom för att prata med (kattägaren). När (kattägaren) ifrågasatte honom varför han sköt på katten så hade grannen svararat att ”jag skulle bara skrämma katten”.

Senare samma dag hörde kattägarens fru grannen skryta och göra sig lustig inför gäster att han ”körde bort grannens katt idag”.

När katten – som är en utekatt – skulle tas in på kvällen var det svårt att få in henne berättar kattägaren. Katten var dessutom öm och gav tecken på att ha ont. Dagen efter konstaterades på djursjukhus att katten fått blåmärken.

Den misstänkte djurplågaren säger i polisförhör att inte tror att han träffat med sina skott. Däremot erkänner han att han skjutit mot katten.

”Jag ville bara skrämma iväg katten”, säger han i förhöret. Han vidhåller att han inte är någon djurplågare och inte hade något uppsåt att skada.

Vid fällande dom väntas sannolikt en bötesdom. Kattägaren har yrkat 3 000 kronor skadestånd.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag