Åtalet: Präst smugglade ut afghan med utvisningsbeslut i väska

Bilder från förundersökningen.
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post

GÄVLE Två kvinnor, varav en är präst i Svenska kyrkan, har åtalats för att ha hjälpt en afghansk man att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle. Enligt misstankarna smugglade prästen ut afghanen i en resväska.

Det var den 23 februari förra året som de två kvinnorna i 45- respektive 55-årsåldern kom på besök hos den intagne på förvaret. Prästen hade en stor resväska med sig och uppgav, enligt personalen, att den innehöll saker för att utföra dop med.

Efter ett tag bad prästen att få bli utsläppt och hade då resväskan med sig. Någon timme senare kontaktade den andra kvinnan personalen och påstod att mannen hade gått på toaletten men inte återvänt. Personalen sökte då igenom besöksrummet och toaletten och kunde konstatera att mannen var försvunnen.

Då det krävs kort och kod för att ta sig ut ur byggnaden drog personalen slutsatsen att afghanen måste ha lämnat förvaret inuti prästens resväska. I förhör säger en ur personalen att han noterade att väskan verkade tyngre när kvinnan lämnade förvaret än när hon kom dit.

Till saken hör att förvarets personal inte får söka igenom väskor eller kroppsvisitera besökare. Personalen får heller inte be om legitimation på besökare – när kvinnorna kom skrevs de endast in som ”två kvinnor”.

Åklagaren Arek Nowak har nu åtalat de två kvinnorna för främjande av flykt. Han menar att de tillsammans hjälpte afghanen att rymma från förvaret och att de hade ett motiv till detta.

Rymlingen är en afghansk medborgare i 20-årsåldern. 2017 fick han sitt första beslut om avslag och utvisning från Migrationsverket. Året därpå ansökte han om uppehållstillstånd på nytt men fick nobben igen. Han överklagade beslutet men fick avslag i migrationsdomstolen – bara ett par dagar före rymningen.

Mannen hävdar att han har konverterat till kristendomen. På sociala medier finns bilder där han poserar tillsammans med kvinnorna, bland annat i en kyrka, och de besökte honom flera gånger när han vistades på förvaret.

Båda kvinnorna är även engagerade i en förening för ensamkommande. De förnekar dock att de har hjälpt mannen att rymma.

Prästen berättar att hon bland annat hade saker för att fira nattvard i sin resväska. På bilder från övervakningskameror tycks det som att väskan är mer packad och tyngre när den lämnar lokalen, och kvinnan måste då dra den med båda händerna. Prästen hävdar att sakerna hade packats ihop hastigt och att väskan därför såg annorlunda ut.

Att hon behövde dra väskan med båda händerna berodde på att hon plötsligt fått ledvärk i handlederna. Detta händer när hon blir stressad och det kan även bero på vädret, uppger hon.

Såvitt det framgår av utredningen är rymlingen fortfarande på fri fot.

Läs även: Ahmed vrålade ”horunge” i rättssalen – frias från förolämpningsbrott

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag