Återfallsförbrytaren Jamal släpptes ur häkte och knivmördade på stan – fick stanna i Sverige tack vare regeringen Löfvens politik

Foto: Polisen/Nyheter Idag
  • Fredag 5 apr 2019 2019-04-05
E-post 2624

ÖREBRO Sadaq Jamal mördade förra sommaren en 56-årig man i Örebro några veckor efter att han släppts ur häkte. Nu döms han i Örebro tingsrätt till 17 års fängelse och livstids utvisning. Somaliern Jamal hade tidigare dömts för flera brott men inte utvisats. Motioner om att kriminella utlänningar ska utvisas har under flera år röstats ner av både regeringspartier och samtliga Allianspartier.

En natt i juli sommaren 2018 mördade Sadaq Jamal en 56-årig man ute på öppen gata i Örebro. När polis och ambulans blev larmade till platsen konstaterade man snabbt att mannen var död. 56-åringen hade blivit knivhuggen 25 gånger av Jamal.

Somaliern Jamal kom till Sverige 2008 och har permanent uppehållstillstånd. Han är känd återfallsförbrytare och har tidigare dömts för bland annat olaga intrång, ofredande, stöld och förgripelse mot tjänsteman. Efter att han 2016 bitit en polis i fingret dömdes han för våld mot tjänsteman till tre månaders fängelse.

Innan mordet på 56-åringen var Jamal misstänkt för grov brottslighet. Han hade suttit häktad misstänkt för grov misshandel, övergrepp i rättssak och stöld. I april förra året misshandlade han en man genom att sparka honom i huvudet och skära honom med en kniv i ansiktet. Något som han nu också döms för, parallellt med morddomen.

2016 röstades en motion från sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Adam Marttinen om att utvisa kriminella utlänningar på livstid ner av samtliga övriga riksdagspartier. Motionen föreslog en rad skärpningar vad gäller utvisningar. Bland annat att utlänningar som begått våldsbrott mot annan person skulle utvisas. Fler brott skulle resultera i utvisning och personer som fått avvisningsbeslut skulle placeras i förvar. Hade motionen blivit lag hade Jamal varit utvisad för något av de brott han tidigare begått och inte haft möjlighet att mörda 56-åringen.

Samtliga partier röstade ja till att avslå SD:s motion.

Foto: Riksdagen

Ur motionen från 2016

Ur Ekeroths och Marttinens motion 2015/16:2834

Vi anser att lagen ska vara mindre tillåtande och den bör därmed omformuleras så att utvisning blir regel snarare än undantag. Endast om det föreligger synnerligen starka skäl ska en utlänning, som blivit dömd för ett brott som kan leda till utvisning, kunna undgå att utvisas. Dessutom ska brott som begåtts med uppsåt ses som försvårande omständighet till nackdel för gärningsmannen vid prövning av utvisning, där brott mot person, såsom vålds- och sexualbrott, rån eller dylikt, i princip alltid ska rendera utvisningsstraff på livstid.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag