”Att lägga ner SD är inga problem”

Kalle som spelar för Vänsterpartiet (vänster i bild) och Simon som spelar för Sverigedemokraterna (höger i bild) - Foto: Montage / Privata bilder
  • Fredag 11 apr 2014 2014-04-11
E-post 0

STARCRAFT På söndag möts Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i politikerstarcraft. Nyheter Idag har pratat med Kalle Pietiläinen som tävlar för vänsterpartiet och med Simon Nilsson som tävlar för Sverigedemokraterna. Trashtalkingen har redan börjat.

Nyheter Idag kunde tidigare avslöja att riksdagsledamoten Björn Söder är reserv inför söndagens turnering i politikerstarcraft. Hemliga källor till Nyheter Idag förklarar att Söder egentligen är ”skitkass” på att spela Starcraft, varför istället Simon Nilsson kommer att tävla för SD. Vi har tagit tempen på de bägge kombattanterna.

Kalle har spelat Starcraft sedan 2010

Kalle Pietiläinen från Borlänge i Dalarna kommer från en typisk arbetarklassbakgrund och kommer tävla för Vänsterpartiet i politikerstarcraft nu på Söndag. Kalle började spela Starcraft sedan början av 2010 när betaversionen av Starcraft 2 släpptes. Han har sedan tävlat för laget ”Team Darkstar” och är en rutinerad spelare. Som bäst placerade han sig bland topp 4 i ett kval till e-sport-SM.

”Att lägga ner Sverigedemokraterna är inga problem”

– Jag har jobbat och pluggat ett tag nu, så jag är lite ur form faktiskt, men att lägga ner Sverigedemokraterna är inte några problem, förklarar Kalle i telefon när Nyheter Idag når honom på fredagskvällen. Att få möta Sverigedemokraterna i en match är något han ser fram emot.

– Det är jätteroligt med politikerstarcraft, speciellt i ett valår. Det är skitkul!, berättar Kalle.

När vi frågar Kalle om hans politiska engagemang förklarar han att vänsterpartiet var ett självklart val.

– Jag är uppvuxen i en vänsterfamilj kan man säga och har alltid velat bli politiskt aktiv. Jag har inte känt tidigare att jag haft tid att engagera mig förrän nu.

Hoppas att Simon inte får skit av förbundet när han förlorar på Söndag

Innan vi lägger på telefonen med Kalle frågar vi honom om han kan skicka en hälsning till Simon Nilsson från Kristianstad i Skåne som kommer att företräda Sverigedemokraterna. Trots att vi ber om lite trashtalk mot SD väljer Kalle en mer snäll framtoning.

– Lycka till och ha det så kul! Jag hoppas att förbundet (SDU, reds anm.) inte ger dig för mycket skit för den kommande förlusten på söndag!, hälsar Kalle till Simon.

Simon har spelat strategispel sedan han var fem år gammal

För rättvisans skull tar vi även kontakt med Simon Nilsson från Kristianstad. Simon är medlem i SDU och har tävlat i Starcraft på amatörnivå. Två gånger har Simon varit med i Dreamhack Stockholm för att tävla i Starcraft. Det gick åt helvete bägge gångerna förklarar Simon när vi pratar med honom. Men Simon har i alla fall tjuvkikat på Kalles inspelade matcher på twitch och han tror att han har en chans mot Kalle trots allt.

– Jag har spelat mycket strategispel sedan jag var fem år gammal. Det var titlar som Age of Empires och Command & Conquer – Red Alert. Jag började med Starcraft när det kom, redan med första versionen som heter Broodwar.

Simon tycker precis som Kalle att politikerstarcraft är ett kul initiativ.

– Jag tycker det är roligt att man kan spela med lite ”glimten i ögat”-stuk, som det ändå är, förklarar Simon för Nyheter Idag.

”Sverigedemokraternas politik kändes rätt”

När vi frågar Simon om varför han valde att engagera sig i Sverigedemokraterna börjar han förklara sina politiska åsikter. Det är tydligt att partivalet är ett resultat av Simons skånska identitet.

– Det är en stor fråga. Fan ska jag svara på den… Nä, men jag tyckte att Sverigedemokraternas frågor och politik kändes rätt. Inom många områden kan ju tilläggas.

Vill ha en separatistisk lösning på Skånefrågan

Men förutom sympatierna med Sverigedemokraterna drar Simon sina politiska åsikter ett steg längre.

– Jag är även öppen för en separatistisk lösning. Skåne får gärna bli självständigt från resten av Sverige. Det är ju en linje som resten av Sverige också borde driva, jag tror att den känslan är ömsesidig, berättar Simon för Nyheter Idag.

Avslutningsvis ber vi Simon skicka med en hälsning till Kalle i Borlänge.

– GLHF (nördspråk för ”good luck, have fun”) och hoppas att vi kan få till en bra match, hälsar Simon till sin motståndare i Vänsterpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag