Attacken på kulturministerns frisyr – ”typ blackface för håret”

Bild: Astrid Eriksson Tropp/Faksimil Twitter
  • Måndag 21 jan 2019 2019-01-21
E-post

STOCKHOLM Alice Bah Kuhnke ersätts som kultur- och demokratiminister av miljöpartisten Amanda Lind, som nu anklagas för att ha en rasistisk frisyr.

Miljöpartisten Amanda Lind, med en bakgrund som psykolog, ersätter Alice Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister.

Till skillnad från sin företrädare har Lind en gedigen politisk bakgrund. Hon gick med i MP redan 1999, och har varit aktiv i lokalpolitiken i hemstaden Härnösand sedan 2010, bland annat som kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Läs även: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

2016 blev hon partisekreterare för MP, 2018 valdes hon in i riksdagen och nu har hon utsetts till kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering.

Lind hann inte bli gammal på posten innan hon fick kritik för sitt stöd till den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan i ett inlägg på Instagram. Han är en av de tidigare ministrar som hon hyllar som föregångare, ”pionjärer” och ”hjältar”.

View this post on Instagram

Under den gånga mandatperioden bröt Miljöpartiet de gröna ny mark i vår politiska historia. För första gången ingick vi i en regering. För första gången hade vi gröna statsråd. @gustav_fridolin, @isabellalovin, @perbolund, @alicebahkuhnke, @petererikssonmp, @karolinacyklar – och mellan 2014-2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa. Ni och era medarbetare har gjort stordåd och betytt enormt för Miljöpartiet och den gröna rörelsen. Jag är djupt tacksam över att som partisekreterare ha fått samarbeta med er. Ni ska ha det största av tack för era insatser under dessa fyra år. ? Imorgon presenterar Stefan Löfven sin nya regering. Det är redan känt att Gustav och Alice lämnar sina statsrådsuppdrag. Kloka texter av dem båda hittas på deras instagram. ? En ny fas tar vid när ännu mer grön politik ska förverkligas. Tillsammans gör vi skillnad! ?

A post shared by Amanda Lind (@amandalind__) on

 

Men nu får Lind också kritik för sin frisyr.

Läs även: Hyllade nya kulturministern – fick ångra sig direkt

Det är Linnea Celik, grundare av menstruationmuseum i Amsterdam, som anklagar Lind för att ha en rasistisk frisyr, ”typ blackface för håret.”

”Blackface” innebär att måla ansiktet svart med bränd kork, färg eller skoputs för att se ut som en svart person, och var vanligt bland amerikanska revyartister i så kallade ”minstrel”-shower fram till mitten av 1900-talet, när det hela började betraktas som rasistiskt.

Kulturell appropriering innebär att anamma särdrag från en annan kultur och betraktas inom vissa vänsterkretsar som en form av rasistisk exploatering.

Frisyren dreadlocks brukar kopplas till rastafari-kulturen på Jamaica, men förekommer bland kulturer över hela världen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag