Audi försvarade Kakan Hermansson – Trots ny spridning av hatiska utfall

Några av de tweets som Hermansson skrivit efter att hon pudlade förra gången. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil audi.se samt Twitter
  • Tisdag 15 Nov 2016 2016-11-15
E-post 460

STOCKHOLM ”Kakan har varit tydlig med att hon ångrar sina tidigare uttalanden på Twitter och bett om ursäkt”, skriver Audi till försvar efter den kritikstorm som just nu rasar mot biltillverkaren. Men när Nyheter Idag granskar Kakan Hermanssons Twitter fortsätter hon sprida hatiska utfall. ”Jag hatar killar. Hatar hatar hatar”, står att läsa i en tweet som Hermansson sprider genom att retweeta Zara Larsson så sent som 1 juli i år.

Det stormar rejält mot biltillverkaren Audi efter att de anlitat feministikonen Karin ”Kakan” Hermansson som ansikte utåt, något Nyheter Idag uppmärksammar. Hermansson har tidigare uppmärksammats för att håna de poliser som sköts ihjäl i Malexander, men även för hennes hätska utfall mot ”vita män”.

Bara några minuter innan midnatt, natten mot tisdagen, skriver Audi på sin Facebooksida att de ”pausar” kampanjen med anledning av kritikstormen.

Audi tar Kakan Hermansson i försvar

Men i det inlägg som Audi publicerar på Facebook väljer biltillverkaren samtidigt att ta Kakan Hermansson i försvar. De menar att Hermansson backat från sina tidigare hätska och hatiska utfall.

”Kakan har också varit tydlig med att hon ångrar sina tidigare uttalanden på Twitter och bett om ursäkt”, skriver Audi Sverige på Facebook.

Men den ursäkten kom först efter en tidigare kritikstorm mot Sveriges Radio, där Kakan Hermansson då var en medarbetare. I ett pressmeddelande på Sveriges Radios hemsida förefaller det som att Kakan Hermansson först blivit kallad till ett krismöte och sedan har hon, i samråd med SR, valt att backa från ”vissa” av sina utfall.

”Hon har i möte med Sveriges Radio förstått och fått betonat för sig att hon brutit mot Sveriges Radios regler om att värna trovärdighet och oberoende”, stod att läsa i det pressmeddelandet som är daterat 4 september 2014.

Fortsätter sprida hat på Twitter

Men när Nyheter Idag granskar vad som sprids på Kakan Hermanssons Twitter-konto efter den 4 september 2014 finner vi nya hatiska och hätska tweets som hon antingen författat själv eller retweetar – alltså sprider vidare. Den andra juli 2016 retweetar hon uppmaningen ”förbjud män”. En annan tweet som Kakan Hermansson sprider vidare är författad av feministikonen Zara Larsson den 1 juli 2016.

”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar”, löd den tweeten.

I en annan tweet som Kakan Hermansson sprider vidare från Zara Larsson, som handlar om sexbrott på festivaler, står det att ”det är inte fucking jobbigt att bli generaliserad”.

Den 23 juni i år gör Kakan Hermansson reklam för Kartellens nya skiva. Hiphopgruppen Kartellen har tidigare uppmärksammats av bland annat Uppdrag Granskning för sina kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism. Kartellens frontfigur Sebbe Staxx har även dömts för olaga hot mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Kartellens nya skiva, bästa dom gjort nånsin”, twittrar Kakan Hermansson den 23 juni.

Den 11 mars 2016 uppmanade Kakan Hermansson till att införa apartheid, en kontroversiell idé som kommit att bli populär i den så identitetspolitiska miljön. ”Snälla inför separatistiska vagnar”, skrev hon om tunnelbanan. I en annan tweet samma dag gick hon även till utfall mot män som ett kollektiv.

”Nä men snart inför väl hela Sverige fuckin Östersundslagen; kvinnor stannar hemma medan män förstör allas liv”. I ytterligare en tweet samma dag uppmärksammade hon radikalfeministen och anarkisten Andrea Dworkin som hon skulle ”sträckläsa”.

Avslutar kampanjen på tisdagsförmiddagen

I ett nytt Facebookinlägg på tisdagsförmiddagen meddelar Audi att kampanjen inte längre är ”pausad” utan istället avslutad.

”Audi blev rekommenderade ett samarbete med Kakan Hermansson, men vi kände inte till hennes tidigare uttalanden. Audi står naturligtvis inte bakom dessa uttalanden och tar avstånd allt våld. Kakan Hermansson har även uttryckt ånger kring dessa uttalanden och bett om ursäkt. Vi beklagar att personer tagit illa vid sig. Vi har nu valt att avslutat samarbetet och reklamtävlingen”, skriver billtillverkaren.

Nyheter Idag har sökt Audis PR-chef Irene Bernald samt PR-byrån Åkestam Holst, den reklambyrå som Audi anlitar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag