Avgångskrav mot Trudeau efter korruptionsskandal

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister Foto: G20 Argentina
  • Lördag 2 mar 2019 2019-03-02
E-post 220

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har hamnat i rejält blåsväder på grund av en korruptionsskandal och krav har förts fram att han ska avgå, skriver The Guardian.

Skandalen handlar om att Trudeaus tidigare justitiekansler Jody Wilson-Raybould pressades av Trudeaus nära rådgivare för att förhindra ett åtal mot en stor kanadensisk ingenjörsföretag som anklagades för mutbrott och bedrägeri.

Både Wilson-Raybould och Trudeaus politiska rådgivare Gerald Butts har avgått, och Trudeaus liberala parti går dåligt i opinionsundersökningar, med nästa nationella val i oktober.

Skandalen blir inte mindre av att SNC-Lavalin anklagas för brottslighet i sitt samröre med den störtade libyske diktatorn Muammar Gaddafis familj, då man betalat ut stora mutor för att säkra lönsamma kontrakt i diktaturen.

SNC-Lavalin ville undvika åtal och istället få till ett avtal med åklagare om att betala ett bötesbelopp istället för åtal.

Enligt Wilson-Rayboulds vittnesmål inför parlamentets rättsliga kommitté ska Trudeaus rådgivare ha utsatt henne för kraftiga påtryckningar om att inte åtala, och antytt att hon skulle hamna i konflikt med premiärministern om hon lät fallet gå till åtal.

Trudeau har inte nekat till att hans rådgivare diskuterat fallet med Wilson-Raybould, men menat att samtalen skedde ”respektfullt” och inom lagens råmärken. Trudeau menar också att det är administrationens uppgift att skydda kanadensiska arbeten.

Oppositionens ledare Andrew Scheer har krävt Trudeaus avgång, ett krav Trudeau avfärdat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag