Avhoppad IS-terrorist: Ledaren al-Baghdadi lever – Bygger hemlig bas i Syrien

Foto: Flickr
  • Måndag 10 jul 2017 2017-07-10
E-post 107

SYRIEN Ryssland hävdar att man dödade IS-ledaren al-Baghdadi i en flygattack i maj, nu berättar en avhoppad IS-ledare att al-Baghdadi lever och bygger ett hemligt fäste i Syrien tillsammans med resten av IS ledning.

I maj gick Ryssland ut med uppgifter att de dödat IS-ledaren al-Baghdadi i en flygattack mot IS huvudstad Raqqa.

Nu uppger en avhoppad IS-ledare till Expressen att Rysslands uppgifter inte stämmer och al-Baghdadi lever.

Ryssland hävdade att de i samband med anfallet dödade hundratals IS-krigare men presenterade ingen kropp för att bekräfta al-Baghdadis död.

IS har dementerat al-Bagdhadis död i samband med en uppladdad ramadanhälsning.

”Vi gratulerar islamiska umma (nationen) i allmänheten, och muslimernas kalife (al-Baghdadi) – Gud bevara honom i synnerhet”, skriver IS i sin hälsning.

En före detta högt uppsatt IS-ledare som flydde Raqqa för flera månader sen berättar att al-Baghdadi fortfarande lever.

– Det stämmer inte. Abu Bakr al-Baghdadi befann inte sig i Raqqa när det området bombades den 28 maj i år. Han fick order att lämna Raqqa redan i slutet av februari i år. Det var då man befarade att amerikanerna skulle bomba dammbygget i Raqqa, säger mannen till Expressen.

Enligt avhopparen befinner sig al-Baghdadi i Syrien tillsammans med resten av IS-ledning, avhopparen berättar att ledningen bygger ett starkt fäste i Syrien samtidigt som omvärlden har sina blickar fästa mot Raqqa och Mosul.

– Abu Bakr al-Baghdadi flyttades till staden al-Mayadin i provinsen Dayr az-Zawr i östra Syrien, berättar den avhoppade IS-ledaren.

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter finns det cirka 35 000 IS-krigare kvar men avhopparen berättar att de flesta varken befinner sig i Raqqa eller Mosul.

– De flesta har tagit sig till gränsområden mellan Syrien och Irak. Men flera ledare är i Dayr az-Zawr inklusive Abu Bakr al-Baghdadi, avslöjar avhopparen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag