Avslöjad: ”Afro-amerikansk” medborgarrättskämpes familj var ”tjeckisk, svensk och tysk”

Rachel Dolezan avslöjades ha fejkat afro-amerikanskt påbrå. Foto: Facebook / Privat
  • Lördag 13 jun 2015 2015-06-13
E-post 183

USA Flera medier rapporterar att en ledare inom en medborgarrättsorganisation för svarta människors rättigheter nu har avslöjats vara vit, alltså inte av afro-amerikanskt påbrå. Under en intervju fick hon frågan om hennes pappa verkligen är svart. – Jag förstår inte frågan, blev svaret.

Medborgarrättskämpen Rachel Dolezan är engagerad som en ledargestalt inom NAACP – en medborgarrättsorganisation för afro-amerikanska människor. Enligt hennes föräldrar, som nu talar ut i media, har hon felaktigt gett sken av att ha en afro-amerikansk bakgrund och storyn har blivit en snackis världen över.

”Förstår inte frågan”

Nu berättar alltså föräldrarna att hon inte alls är afro-amerikansk, utan istället har ”tjeckiskt, svenskt och tyskt” påbrå, skriver den brittiska tidningen Daily Mail.

I en filmad intervju har Rachel Dolezan fått frågan från en amerikansk journalist om hennes pappa är av afro-amerikanskt påbrå. Men något egentligt svar kom aldrig.

– Jag förstår inte frågan, ska Dolezan då ha svarat.

Sedan frågade journalisten istället om hennes föräldrar är vita. Då förde Dolezan bort mikrofonen, avslutade intervjun och gick iväg, rapporterar amerikanska medier.

Flera medier berättar att Dolezan, i samband med att hon sökt ett jobb där hon representerar svarta människor som driver civilrättsliga mål mot polisen, angett sig delvis vara svart. Även föräldrarna berättar i intervjuer att hon på olika sätt försökt dölja att hon har vit bakgrund, utan istället försökt ge sken av att vara afro-amerikan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag