C-toppen Federley tar timeout – ”närstående” var dömd pedofil

Fredrick Federley. Bild: Centerpartiet
  • Torsdag 26 nov 2020 2020-11-26
E-post

DALARNA Centerpartiets toppnamn, EU-parlamentarikern Fredrick Federley som är aktuell i SVT:s serie Bryssel Calling, har valt att ta timeout efter att sajten Stoppapressarna avslöjat att en närstående till Federley är en dömd pedofil som bland annat våldtagit små barn vid minst 22 tillfällen. Federley erkänner omständigheterna på sin Facebooksida men har inte kommenterat om hur mycket han visste.

Mannen som C-toppen Fredrick Frederley haft en relation med släpptes ur fängelse tidigare i år efter att ha avtjänat 6 av 9 år för bland annat grov våldtäkt vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp (2 tillfällen) och grovt barnpornografibrott (33 tillfällen).

Nyheter Idag har tagit del av domen mot den idag 42-årige mannen som Federley beskriver som ”tidigare stått mig nära”.

Enligt Stoppa pressarna har mannen varit inneboende på Federleys gård i Björbo i Dalarna sedan i somras. Det är uppgifter som Nyheter Idag inte har fått bekräftade.

Det är monstruösa saker mannen gjort mot två små flickor, 6 respektive 9 år gamla, och över en längre tid mellan juli 2013 och januari 2014 på ett systematiskt sätt.

Det har rört sig om fullbordade samlag där mannen ”groomat” sin kvinnliga sambos döttrar. Mannen har bland annat passat på när sambon nattat sina andra barn, då har han förgripit sig på en av flickorna. Därefter har han livesänt övergreppen via Skype och även frågat tittare om instruktioner.

Fredrick Federley bekräftar uppgifterna i ett inlägg på sin Facebooksida. Han går inte närmare in på vad han vetat om mannens bakgrund eller detaljer om deras relation. Däremot meddelar han att de två gått skilda vägar.

”Jag har under längre tid mått väldigt dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden. Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skriver Federley som satsar på att kunna komma tillbaka till politiken.

”Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken och för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram”, skriver han.

Fredrick Federley är vid sidan av partiledaren Annie Lööf det kanske absolut tyngsta namnet inom Centerpartiet.

Han har genom åren varit allt från förbundsordförande för CUF till migrationspolitisk talesperson och gör nu sin andra mandatperiod i EU-parlamentet som den tredje mest kryssade svensken.

För tillfället är han aktuell i SVT-serien ”Bryssel Calling”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag