Avstängd från Facebook för inlägg om SVT-program

Erik van der Heeg. Foto: Privat
  • Tisdag 26 feb 2019 2019-02-26
E-post 2188

SVERIGE Erik van der Heeg, som bland annat skriver analyser för Nyheter Idag, har stängts av från Facebook i 30 dagar för ett kritiskt inlägg om en dokusåpadeltagare med bakgrund i Miljöpartiet.
– Det är trist att Facebook viker sig för massanmälningar, säger han.

I inlägget som ansågs bryta mot Facebooks regler levererade Erik van der Heeg hård kritik mot en deltagare i SVT-programmet ”Nedsläckt land”. I programmet ska deltagarna leva utan el i två veckor.

Redan på tredje dagen väljer Zayera Khan – som bland annat har haft förtroendeuppdrag för Miljöpartiet – att lämna sällskapet då hon inte klarar av att vara utan sin mobiltelefon.

”Så länge hon var där var hon konsekvent emot allt som innebar arbete, initiativ eller planläggning för att få matinsamling, latrintjänst, osv att fungera. Hon var fullkomligt värdelös på allt utom att förstöra stämning och försök till planering”, skrev van der Heeg bland annat i sitt inlägg, som kan läsas i sin helhet nedan.

Där gick han alltså över gränsen för vad Facebook kunde tolerera. Inlägget bröt mot företagets ”community standards” när det gäller trakasserier och mobbning och van der Heeg har därför stängts av i 30 dagar.

Själv tror han att det är Zayera Khans följare som har massanmält honom – och kommentarerna på hennes Facebooksida tycks stödja den teorin.

”Jag har också anmält fotot. Det är ju Ann Heberleins störda man, så man blir inte förvånad. Snacka skit är norm, liksom”, skriver en person i Khans kommentarsfält.

– Det är trist att Facebook viker sig för massanmälningar. Det här problemet blir bara större och större. Nu handlar det inte om hets mot folkgrupp eller något sådant – det handlar om att det var elakt skrivet om den här personen och det retar upp henne och hennes polare, säger van der Heeg.

På Facebook skriver Zayera Khan att mycket av det material som spelades in för programmet klipptes bort vilket fick henne att framstå som ”lat, konfliktsökande, osympatisk”. ”Nej det är inte acceptabelt att kränka, hata #feminister och #miljöpartister”, skriver hon bland annat.

Inlägget som bröt mot Facebooks regler

"Plötsligt fick jag valuta för straffskatten till SVT:

Någon som sett tv-serien 'Nedsläckt land' på SVT? Man kan se den på SVT Play. Det handlar om hur oförberedda svenskar skall kunna hantera en total utslagning av elnätet i händelse av krig eller kris.

Mycket underhållande. Två femmannateam placeras i varsitt hus (lyxvilla, respektive torp), elen stängs av totalt och därefter får man se om teamen klarar att ordna med vatten, mat, värme och hygien under 14 dagar.

Redan efter två dagar ger en av deltagarna upp eftersom hon inte kan använda sin mobil.

Det handlar om en feminist och hbtq-aktivist som går under beteckningen 'ux-experten Zayera'. Efter att under 36 timmar ha försökt tjata sig till att huset där hon bor med sina lagkamrater skall förvandlas till något slags Venezuela ger hon upp eftersom mobilen är oanvändbar.

Så länge hon var där var hon konsekvent emot allt som innebar arbete, initiativ eller planläggning för att få matinsamling, latrintjänst, osv att fungera. Hon var fullkomligt värdelös på allt utom att förstöra stämning och försök till planering. Ett sänke, helt enkelt - och det var bra för alla att hon försvann.

Tv-programmet bekräftade mina förutfattade meningar om hur identitetsvänstern kommer att agera om läget blir skarpt: de kommer att rensa ut sig själva på grund av ren inkompetens. De kan bara överleva om de tillåts existera i en skattefinansierad kuvös.

Utmärkt samhällsinformation för en gångs skull..."

Läs även: Heberlein: Vem lyssnar längre på P3?

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag