Avvärjt terrordåd mot bostadshus i Paris förbryllar polisen

Till vänster porten till huset. Kartan till höger visar var byggnaden ligger i förhållande till fotbollsstadion. Bilder från Google Maps.
  • Tisdag 3 okt 2017 2017-10-03
E-post 83

FRANKRIKE Fem misstänkta islamister har gripits misstänkta för att ha placerat hemmagjorda bomber i ett bostadshus i ett av Paris överklassområden. Syftet med bomberna har dock gett polisen huvudbry.

Tidigt på lördagsmorgonen upptäckte en boende i ett välbärgat område i Paris två gastuber i husets foajé. Han hade väckts av ljud utifrån och känt lukten av bensin. Ytterligare två tuber återfanns på trottoaren utanför huset. En dunk bensin hade tömts över gasbehållarna som var utrustade med en tändanordning kopplad till en mobiltelefon.

Polis och brandkår kallades till platsen, och de hemgjorda bomberna kunde desarmeras. På måndagen greps fem personer misstänkta för förberedelse för terrorbrott. En av personerna fanns med i ett register över radikaliserade muslimer som kunde tänkas begå terrorhandlingar, och de övriga gripna ska vara släktingar till denne, enligt France Inter.

Det stora frågetecknet är varför ett vanligt bostadshus utsetts till måltavla för det planerade bombattentatet. Flera svenska medier har rapporterat att bomberna återfanns nära fotbollsklubben PSGs hemarena Parc des Princes och antyder att fotbollsstadion kan ha varit det tänkta målet, i likhet med självmordsattackerna mot arenan Stade de France i november 2015, som var en del av flera samordnade attacker samma dag, och som totalt kostade 130 människor livet.

Det finns dock inget i nuläget som talar för att fotbollsarenan var målet för sprängningen. Bomberna återfanns ungefär en halv kilometer från arenan, bensin var uthälld över bomberna och i trapphuset, och enligt Le Point gjordes flera försök att spränga bomberna redan samma natt. Tändanordningen fungerade dock inte.

Allt pekar på att bostadshuset faktiskt var det tänkta målet. Enligt Le Figaro ska en person som bor i huset ha samma namn som en känd motståndare till radikal islam, och att attentatsmännen placerat bomben på fel adress. Ingen bekräftelse på denna teori har dock framkommit.

Den franska inrikesministern Gérard Collomb säger istället till France Inter att planen att spränga en byggnad i Paris överklasskvarter är en signal att ingen är säker. Att detta är något som kan hända var som helst i Frankrike.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag