Bacon bättre än selleri för den klimatorolige

En dietistisk klimatmodell. Illustration: Nyheter Idag
  • Lördag 19 Dec 2015 2015-12-19
E-post 328

USA En ny studie från Carnegie Mellon University slår hål på myten att en vegetarisk diet medför mindre miljöpåverkan än en som innehåller kött. Frågan är nämligen mer komplicerad än så. Det är skillnad på kött och kött, liksom på grönsaker och grönsaker.

Det är en inte helt ovanlig ståndpunkt i miljödebatter att mänskligheten måste lämna köttätandet bakom sig. För klimatet, brukar det heta. En forskargrupp vid Carnegie Mellon University under ledning av Paul Fischbeck studerat ett antal livsmedel utifrån tre faktorer: energiåtgång, vattenförbrukning och utsläpp av så kallade växthusgaser. Rapporten finns inte fritt tillgänglig på nätet men kan beställas här.

Resultaten var kanske inte vad man hade väntat sig. Kalori för kalori genererar biff- och salladsproduktion nästan lika stora utsläpp av växthusgaser. Gurka och aubergine producerar dubbelt så höga utsläpp som fläsk. För att bara ta ett par exempel.

– Vi blev mycket förvånade över resultaten. Det var inget vi var inriktade på, vi hade förväntat oss motsatsen, citeras Paul Fischbeck i Washington Post.

Frågan är helt enkelt mer komplex än vad många vegetarianer vill göra gällande. Det går inte att säga att en vegetarisk diet nödvändigtvis leder till minskade utsläpp av växthusgaser än en köttdito. Och den som lever på snabbmat kan vara lugn. Tillsatt fett och socker är det mest ”klimatvänliga” du kan äta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag