Båda förslagen inför årsmöte kan strida mot stadgar

Linnea Cortés ger mothugg inför årsmötet. Bilden är ett montage. Foto: Profilbild Facebook / Faksimil Twitter
  • Fredag 27 feb 2015 2015-02-27
E-post

STOCKHOLM Nu ökar dramatiken ytterligare inför distriktsårsmötet för Sverigedemokraterna i Stockholm stad. Enligt Linnéa Cortes, aktiv i SD, finns det personer även på alternativa styrelseförslaget som inte är folkbokförda inom Stockholms kommun.

Tidigare idag kunde Nyheter Idag berätta att riksdagsledamoten Kent Ekeroths kandidatur till distriktsstyrelsen i Stockholms stad kan strida mot stadgarna. Detta då Ekeroth förefaller vara folkbokförd i Lund i Skåne. Stadgarna säger att ”ett distrikt verkar inom en riksdagsvalkrets eller inom flera intilliggande riksdagsvalkretsar och berör medlemmar som är folkbokförda i distriktets område”.

Fler nominerade medlemmar som bor utanför Stockholm stad

Distriktet Stockholm stad är ett specialfall där kommun och distrikt överlappar varandra, varför stadgar om distrikt gäller för Sverigedemokraterna i Stockholm stad, enligt uppgifter till Nyheter Idag.

Nu meddelar Linnéa Cortes, engagerad i såväl ungdomsförbund som moderparti, att i det alternativa förslaget finns också namn som bor utanför Stockholm stads gränser. Hon invänder mot vår förra artikel och påpekar att om det strider mot stadgarna att bo utanför distriktet bör även utmanande förslag till valberedningen bygga på felaktiga nomineringar.

Per Sefastsson är folkbokförd i Danderyd, Adam Berg i Solna. Gör om gör rätt, påpekar hon till Nyheter Idag.

Menar att det visst följer stadgarna

Efter vår förra artikel har flera personer i Sverigedemokraterna hävdat att nomineringen av Kent Ekeroth, såväl som andra namn som bor utanför Stockholm stad, inte strider mot stadgarna. De menar att det inte står uttryckligen något om vem som får och inte få nomineras avseende folkbokföring, något som förvisso ser ut att vara korrekt när Nyheter Idag granskar partiets stadgar.

Istället menar man att skrivelsen om att ett distrikt berör medlemmar, folkbokförda i distriktets område, ska tolkas som att det är distriktets verksamhet som avses. Diskussionerna inför årsmötet väcker känslor och på Twitter förklarar även medlemmar från Göteborg att de är bekymrade inför det rådande årsmötet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag