Bakslag för Näthatsgranskaren – pensionär frias för hets mot folkgrupp

Bild från polisens förundersökning.
  • Tisdag 10 jul 2018 2018-07-10
E-post 1772

VÄSTERÅS En man i 70-årsåldern har nu friats av både tingsrätten och hovrätten från anklagelser om hets mot folkgrupp. Bakom anmälan mot honom står ”Johan Eriksson”, ett alias för ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg.

Det var på Facebooksidan Politikfakta som mannen i 70-årsåldern kommenterade en artikel från den brittiska tidningen Independent. Artikeln handlade om att en turkisk minister hävdade att ”heligt krig” snart skulle bryta ut i Europa.

”Att det ska vara så svårt att inse muslimernas hot mot EU, dom är som barn hotar, gapar, storkäftade, maktgalna, saknar empati, opålitliga med diktaturfasoner och hatar fria ordet”, skrev mannen i en kommentar.

Uttalandet anmäls till polisen och en utredning sätter igång. Mannen kallas till polisförhör där han medger att han uttryckt sig på ett olyckligt sätt om muslimer. Han säger dock att han oroar sig för utvecklingen i Sverige och att vissa invandrare beter sig respektlöst.

Mannen förnekar först brott, men i ett senare förhör väljer han att erkänna ringa brott eftersom kommentaren ”kan ha uppfattats som kränkande”. När Västmanlands tingsrätt kommer med sin dom i mars blir han dock helt och hållet friad.

Frias även i hovrätten

”Det är allmänt känt att Turkiet, även före den misslyckade militärkuppen under sommaren 2016, inskränkt de mänskliga rättigheterna och friheterna samt att landets politik tagit en mer nationalistisk och totalitär inriktning. Vad det heliga kriget närmare skulle innebära framgår inte. Utrikesministerns uttalande har emellertid, såvitt framgår, skett mot bakgrund av utgången i valet i Nederländerna, som är en demokrati och ett EU-land. Turkiet är ett land där den övervägande delen av befolkningen är muslimer. Att uppfatta det återgivna uttalandet som att det är fråga om ett religiöst krig där muslimer står mot EU-länder är mot denna bakgrund inte långsökt”, skriver tingsrätten, och fortsätter:

”Inlägget får anses vara del av en diskussion om staten Turkiets uppfattning om ett heligt krig i Europa. [Mannens] uttalanden ger uttryck för att EU därigenom är hotat, vilket inte kan anses vara en helt orimlig uppfattning mot bakgrund av vad utrikesministern ska ha uttalat.”

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som på måndagen valde att fastställa tingsrättens dom och återigen frikänna mannen.

Anmälaren ”Johan Eriksson” är ett ofta använt alias för Tomas Åberg som jobbar för Näthatsgranskaren – en organisation som polisanmäler inlägg på sociala medier som de anser vara hatiska. Åberg har jobbat som polis och var tidigare nominerad till Aftonbladets pris ”Svenska hjältar” för att han har anmält 750 ”nättroll”, varav runt 80 har blivit dömda. Enligt Samhällsnytt drogs hans nominering senare tillbaka efter sajtens avslöjande om att han är tidigare dömd för grovt djurplågeri.

Läs även: Jan Sjunnesson kallad till polisförhör efter satirteckning – anmäld av Näthatsgranskaren

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag