Bakslag för ”Soffan” – ufrysning av SD bröt mot kommunallagen

Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Astrid Eriksson Tropp
  • Onsdag 26 Dec 2018 2018-12-26
E-post 1097

GÖTEBORG Majoriteten i Göteborgs kommunstyrelse bröt mot kommunallagen när man inte lät Sverigedemokraterna stå med på ett gemensamt förslag. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom enligt SVT Nyheter Väst.

Det var på kommunstyrelsens sammanträde i december förra året som de sex partierna Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna lade fram ett yrkande.

Förslaget gick ut på att statsledningskontoret skulle ta fram åtgärder för att stärka insatserna mot sexuella trakasserier på kommunala arbetsplatser.

SD yrkade i sin tur på att partiet skulle få stå med på det gemensamma förslaget, men fick avslag.

– De vill inte samarbeta, inte samtala eller över huvud taget befatta sig med oss. Det är den strategin de har, säger Björn Tidland (SD), ledamot i kommunfullmäktige, till SVT Nyheter Väst.

Nu har förvaltningsrätten dömt att kommunstyrelsens beslut bröt mot kommunallagen. Björn Tidland kallar det en upprättelse för hans parti, men kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S) säger att man kommer att överklaga.

– Det här är inget solklart fall. Jag menar att rättens tolkning av kommunallagen inte håller. Jag, och en bred majoritet av kommunstyrelsen, drog slutsatsen att det inte ska vara möjligt för något parti att göra en ”hostile takeover” av något annat partis yrkande. Det tycker jag ligger helt i linje med kommunallagens intentioner, säger hon till SVT.

Läs även: SD största vinnaren efter valet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag