Bali möter kritik efter försvar av Jomshofs islam-attack

Foto: Nyheter Idag samt faksimil Twitter
  • Onsdag 10 mar 2021 2021-03-10
E-post 1918

”Det är bara religioner grundade av skäggiga män från mellanöstern runt brons- och järnåldern som det är farligt att tycka illa om”, twittrar Hanif Bali (M) på onsdagskvällen efter att Richard Jomshof (SD) möter hård kritik för ett uttalande om islam. Nu dras även Hanif Bali in i kritikstormen i sociala medier. ”När SD visar sin islamofobi rycker moderaten @hanifbali ut till försvar”, twittrar Åsa Lindhagen (Mp).

Efter att Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sågade religionen islam i SVT-programmet ”Sverige möts” lät inte kritiken vänta på sig. I programmet förklarade Jomshof att islam är en ”avskyvärd ideologi och religion”. En som reagerat skarpt på uttalandet är centerledaren Annie Lööf.

”De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam. Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige”, skriver Lööf på Twitter.

Men även moderatledaren Ulf Kristersson riktar skarp kritik mot SD. ”Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande”, menar Kristersson. Vidare skriver han ”att kalla världsreligionen islam med 1.8 miljarder utövare för ’avskyvärd’ är helt enkelt avskyvärt”.

Bali går emot Kristersson – ger stöd åt Jomshof

Att moderatledaren markerar mot Jomshof och SD hindrar emellertid inte Hanif Bali från att ge sig in i debatten med en syrlig tweet. ”Kom ihåg, det är helt ok att tycka att mormonism eller scientologi är avskyvärda. Det är bara religioner grundade av skäggiga män från mellanöstern runt brons- och järnåldern som det är farligt att tycka illa om”, skriver han.

Inte helt oväntat möter Bali hård kritik för den tweeten. ”När SD visar sin islamofobi rycker moderaten @hanifbali ut till försvar. Med liknande moderat undfallenhet i ett budgetsamarbete kommer SD få det lätt att styra och ställa”, menar finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (Mp).

När Nyheter Idag når Bali över telefon berättar han att frågan om islam är inget som han känner till har diskuterats närmare inom moderaterna. Men att Hanif nödvändigtvis ger stöd till Jomshof är något han vill nyansera.

– Jomshof har ju tagit tillbaka det! Om du tittar på hans Facebook ser du att han menade statsskicket bara och inte religionen.

Men du menar religionen också?

– Ja, alltså jag tycker det är rimligt att kritisera religioner.

På Facebook nyanserar Jomshof vad han ville ha sagt i ”Sverige möts”. Han poängterar att det ”var kritiken mot islam som ideologi och styrelseskick, det vill säga islamism” som han kritiserade. Vidare understryker Jomshof att han ”inte minst från riksdagens talarstol varit väldigt tydlig med att vi måste stödja de liberala krafterna inom islam och göra vad vi kan för att hjälpa dem i kampen mot de islamister som styr allt för många muslimska länder i dag”.

Därmed tycks Jomshof och Kristersson nu står närmare varandra i kritiken mot islam samtidigt som Hanif Bali har en hårdare linje. Men trots att Bali, i vart fall retoriskt, har en annan linje än sin egen partiledare vill han inte kritisera Kristersson.

– Jag har förståelse för om man inte känner sig bekväm med, och vill ta det försiktigt med, religionskritik. Men jag ser religionskritik som en väldigt viktig del av att upprätthålla ett sekulärt samhälle.

– Det verkar som att Jomshof nu mer håller med Kristersson om att det är okej att kritisera islamism men inte islam. Där skiljer jag mig från båda, jag tycker man ska kunna kritisera alla idésamlingar oavsett om det är religion eller inte, konstaterar Hanif Bali.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag