Bali önskar möte med Tidningsutgivarna efter lögnartikel i Sydsvenskan

Foto: Nyheter Idag, Twitter samt Jonas Hellsén/Pressbild TU
  • Tisdag 9 okt 2018 2018-10-09
E-post 285

”Vissa journalister tycker sig finna stöd till oetisk agerande”, skriver Hanif Bali i ett ”pressmeddelande” på sin blogg där han efterlyser ett möte med Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter. Detta efter att Sydsvenska Dagbladet publicerat en artikel där Hanif Bali tillskrivs rakt motsatta åsikter än de han själv get uttryck för.

Konflikten mellan moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali och Sydsvenska Dagbladet började med artikel på kultursidorna. Där påstås Bali sprida ”hånfulla kommentarer” om ett projekt som heter ”Pippi i Rinkeby”. Vidare har Bali publicerat en bild med Pippi Långstrump och bilbränder i bakgrunden.

”Om Pippi kan spöa upp pirater i Söderhavet kan hon definitivt hantera några kaosbecknare på Rinkeby torg”, twittrade han tillsammans med bilden.

Men detta vände Sydsvenskans kulturskribent Maria Küchen till något helt annat. Hon hänvisar till att Gunilla Lundgren, initiativtagare till ”Pippi i Rinkeby”, fått negativa reaktioner.

”Därmed gör han gemensam sak med den stora skara hatare som just nu trakasserar Lundgren. Förföljelserna visar att ’Sverigevänner’ bara låtsas vilja ha integration. När ett integrationsprojekt som ’Pippi i Rinkeby’ lyckas, då går de i taket av vrede”, skriver hon.

Bali själv har i flera tweets protesterat kraftigt mot Sydsvenskan då han i själva verket uttryckt sitt gillande till projektet med Pippi i Rinkeby samt att han ser Pippi som en bra förebild för barn i utsatta områden. Till en början erbjöd Sydsvenskan att Bali kan skicka in en replik, men riksdagsledamoten krävde istället att tidningen själva rättar till sitt misstag.

I efterhand har Sydsvenskan ändrat delar i den ursprungliga artikeln från Küchen, men ett påstående om att moderatledningen måste vidta åtgärder mot Bali står kvar. Även sista meningen om att ”Balis beteende hör inte hemma i en demokratisk lagstiftande församling”.

Kräver möte med Tidningsutgivarna

Nu publicerar Hanif Bali ett ”pressmeddelande” på sin blogg där han efterlyser ett möte med Jeanette Gustafsdotter, VD på intresseorganisationen Tidningsutgivarna. Pressmeddelandet följer nästan ordagrant ett tidigare pressmeddelande från TU där Gustafsdotter krävde ett möte med moderatledningen efter att Bali poserat på en skjutbana med ett vapen.

Och angående agerandet från Sydsvenskan jämför han det med hur misstänkta påverkanskampanjer kan se ut från främmande makt.

– Jag tar de här felaktiga påståendena och lögnerna på största allvar. Det är bara någon vecka sen den ryska statligt finansierade mediet RT avslöjats använda desinformation i syfte för att polarisera debatten. Och vi vet sen tidigare att vissa journalister tycker sig finna stöd till oetisk agerande när de ser hur till exempel etablerade medier, som faktiskt ska vara våra demokratiska tjänare, uttrycker sig. Det här vill jag tala med Jeanette Gustafsdotter om, säger Bali i sitt pressmeddelande.

Han nämner även hur en medarbetare på Sveriges Radio P3 tidigare ”trakasserade en riksdagsledamots minderåriga släktingar”. Avslutningsvis ”tackar” han TU för ”pressmeddelande-mallen” och länkar till TU:s tidigare pressmeddelande när de gick till attack mot Bali.

Nyheter Idag har sökt Jeanette Gustafsdotter över telefon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag