Bali: ”Vi har tagit emot för många”

Foto: Faksimil SVT
  • Måndag 19 nov 2018 2018-11-19
E-post 2294

SVERIGE Hanif Bali är först ut att intervjuas i den kommande säsongen av SVT-programmet Min sanning. Riksdagsledamoten blir då ställd mot väggen av programledaren Anna Hedenmo, som bland annat frågar om det finns någon gräns för vilka ”elakheter” han kan häva ur sig i sociala medier. Han får också frågan om hur många flyktingar Sverige ska emot.

Intervjuprogrammet Min sanning är tillbaka med en ny säsong. I första avsnittet pratar Anna Hedenmo med Hanif Bali, moderat riksdagsman vars uttalanden i sociala medier har lett till det ena mediedrevet efter det andra.

Intervjun kom till stor del att handla om dessa mediedrev – saker som Bali har sagt och skrivit som vissa uppfattar som mycket upprörande. Bland annat hur han en gång twittrade att ett gäng sittstrejkande afghaner kunde ”strejka ihjäl sig fram till verkställighetsdatum”.

– Finns det någon gräns för vilka elakheter du kan häva ur dig? frågar Hedenmo.

– Jag har hur många gånger som helst skrivit något riktigt elakt och syrligt och sedan inte publicerat det, svarar Bali, som också förklarar att uttrycket ”strejka ihjäl sig” inte ska tolkas bokstavligt, utan betyder att de kan strejka tills de tröttnar.

Vill stoppa flyktinginvandringen

Något som också tas upp i intervjun är hur Balis syn på invandringsfrågan har ändrats genom åren. Som 16-åring gick han med i Moderata ungdomsförbundet och lärde sig att det inte finns någon gräns för hur många människor Sverige kan ta emot.

Som ung argumenterade han bland annat för att alla kommuner skulle ta emot nyanlända. Nu låter tongångarna annorlunda. Bali förklarar att det inte är så konstigt att han har bytt åsikt över tid och att han nu är en annan person, en 31-årig riksdagsledamot.

– Det kan man ju vara och samtidigt ha ett hjärta, säger Hedenmo.

Man kan tycka synd om enskilda personer men måste också ha ett ansvar för att helheten fungerar, menar Bali.

– Problemet med Sverige har varit att den enskilda berättelsen alltid har övertrumfat systemet, säger han och menar att invandringen borde ha bromsats tidigare.

Hedenmo frågar hur stor flyktinginvandringen bör vara idag.

– Just nu borde det ligga på noll, för att vi har tagit emot för många, svarar Bali.

Läs även: Hanif Bali: Alliansen bör vara beredd att prata med SD

Länk till programmet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag