Band avbröt spelning efter klagomål – vita bandmedlemmar hade dreadlocks

Det schweiziska reggaebandet Lauwarm. Foto: Privat
  • Torsdag 28 jul 2022 2022-07-28
E-post 266

Det schweiziska reggaebandet Lauwarm avbröt en pågående spelning på Brasserie Lorraine i staden Bern den 18 juli, rapporterar Berliner-Zeitung. Anledningen? Personer i publiken kända obehag över att vita bandmedlemmar hade dreadlocks, vilket de ansåg vara kulturell appropriering.

Utöver frisyrerna grundade sig klagomålen i att de vita bandmedlemmarna spelade jamaicansk musik, trots att de aldrig själva upplevt sådan rasism som jamaicaner utsatts för.

Invändningen, som ska ha kommit från flera personer, gjorde att arrangören Brasserie Lorraine tillsammans med bandet valde att avbryta konserten.

I ett inlägg på Facebook ber arrangören om ursäkt för att inte ha ”skyddat” publiken tillräckligt och skriver att de förstått att ämnet är känsloladdat och att det därför är viktigt att prata med och lyssna på varandra. Därför bjuder de in till ett samtal om kulturell appropriering i mitten av augusti för alla som vill delta.

”Rasism och andra former av diskriminering har inte en millimeter utrymme”, skriver man i slutet av inlägget.

Bandets frontman Dominik Plumettaz, 27, är emellertid inte nöjd med den avbrutna konserten. Han säger att bandet är upprörda över situationen och håller inte med om anklagelsen om kulturell appropriering.

– Jag förstår att vissa människor är känsliga för det här ämnet, men musik frodas av en mix av kulturer, säger han till den schweiziska tidningen Blick, enligt Switzerland Times.

Plumettaz riktar även kritik mot de som framförde klagomålen, som han menar förblev anonyma. Han berättar dessutom att han själv är barnbarn till en svart kvinna och har afrikanska slavättlingar.

– Men det spelar egentligen ingen roll. För om vi separerade influenser och kulturer så strikt, skulle du som schweizisk musiker generellt sett bara kunna göra folkmusik, vilket skulle bli ganska monotont.

Läs även: Skrev parodisk tenta om den vita mjölkens rasism – fick betyget B

Läs även: Kritikstormen mot Melodifestivalen: Mariette Hansson har fel ras för sin frisyr

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag