Bandidos plan – värva ensamkommande: ”Du fixar ihop en fin ungdomsarmé”

  • Lördag 12 maj 2018 2018-05-12
E-post 709

LINKÖPING Ensamkommande migranter är en populär målgrupp för kriminella grupperingar i Kalmar. Det avslöjar polisens telefonavlyssning av X-teams ledare. ”Vi kan forma dem. De blir sådär överlojala, du vet, när vi ordnar ett liv åt dem”, säger den utpekade ledarens kontaktperson i Bandidos.

Sex män som knyts till X-team i Kalmar, en undergrupp till Bandidos, står åtalade för narkotikabrott, vapenbrott och misstänks för en grov misshandel som skedde i Linköping i mitten av januari. Under pågående rättegång spelades en telefonavlyssning upp i Linköpings tingsrätt. I samtalen berättar X-teams ledare till sin kontaktperson i Bandidos om hur de försöker utnyttja ensamkommande, skriver P4 Kalmar.

– De är kusiner och ensamkommande, säger Kalmarbon i X-team om två personer som han hoppas värva.

– Jag gillar de där ensamkommande. Vi blir deras familj, svarar Bandidos-medlemmen.

I ett annat inspelat samtal avslöjar X-teams ledare att han hoppas kunna rekrytera en yngre man i 20-årsåldern.

– Det är bra, du fixar allt ihop en fin ungdomsarmé, svarar Bandidos-medlemmen.

Sven Granat, analytiker och kriminolog hos polisen i Stockholm, förklarar varför just den här målgruppen är attraktiv för kriminella organisationer.

– Om vi pratar om kriminella nätverk, särskilt lokala sådana, är det ofta där man börjar, det är i de här åldrarna, i gymnasieåldern som de kriminella karriärerna börjar ta fart. Där finns det personer som är beredda att begå många brott och grova brott och beredda att ta ganska stora risker också, säger han.

”Vi kan forma dem”

Vid ett annat avlyssnat samtal nämner X-team-ledaren i Kalmar ett par unga killar.

– De blir ju 18 nu, men de är, vad ska man säga, flyktingar.

– Det är bra. Vi kan forma dem. De blir sådär överlojala, du vet, när vi ordnar ihop ett liv åt dem, svarar Bandidos-medlemmen.

Sven Granat på polisen utvecklar:

– De här är beredda att göra grovjobb helt enkelt och göra ganska obekväma saker. Man kan få ut mycket av dem helt enkelt.

Rättegången mot männen planeras pågå i ytterligare en vecka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag