Bangers kastades mot polis under Karl XII-demonstration i Kungsträdgården

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 Nov 2018 2018-11-30
E-post 228

STOCKHOLM Två personer greps och en polis fick hjälp av kollegor bort efter att ha fått spray i ögonen under fredagskvällens Karl XII-demonstration i Kungsträdgården i Stockholm. Det kastades även smällare, så kallade bangers, mot polisen.

Utomparlamentariska nationalistorganisationen Nordisk Ungdom hade sökt och fått tillstånd för demonstration för att uppmärksamma Karl XII:s dödsdag 30 november vid statyn i Kungsträdgården på fredagskvällen. En grupp motdemonstranter – däribland utomparlamentariska vänsteraktivister, hade också samlats i Kungsträdgården. En omfattande poliskommendering höll under kvällen de två grupperna på ett avstånd av ungefär 70-80 meter ifrån varandra.

Polisen hade inga uppgifter på plats om hur många som deltog i demonstration respektive motdemonstration. Enligt Nyheter Idags uppskattning var det knappt 100 demonstranter och drygt 100 motdemonstranter.

Strax efter halv åtta på fredagskvällen hördes ett antal höga smällar från så kallade bangers som kastades från båda håll.

Åtminstone en pyroteknisk pjäs kastades direkt mot den grupp med poliser som fanns mellan nationalisterna och motdemonstranterna.

När polisen gick in och sedermera frihetsberövade en av demonstranterna fick en av poliserna någon form av spray i ögonen och fick ledas bort. Han kunde efter att ha tvättat ögonen fortsätta insatsen.

En person greps också lite senare.

Vid åttatiden rundade Nordisk Ungdom av och rörde sig enligt uppgift till Nyheter Idag mot Gamla stan. Motdemonstranterna fick inte följa med.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag