Bara en skola med muslimsk inriktning kvar i Sverige

Bild: Ayesha Firdaus/Unsplash
  • Måndag 25 dec 2023 2023-12-25
E-post 0

Reglerna kring friskolor med religiös inriktning har skärpts, och flera religiösa friskolor med muslimsk inriktning har fått sina tillstånd inkallade. Efter att Cordoba International School nyligen fått sitt tillstånd indraget efter Säpo-larm återstår bara en religiös friskola med muslimsk inriktning i Sverige, uppger Svenska Dagbladet.

År 2017 hade elva friskolor anmält att de hade muslimsk inriktning till skolverket. Av dem återstår nu bara Växjö islamska skola.

Samtidigt noterar SvD att Ögårdsskolan i Malmö, som drivs av Islamic center, fanns på listan 2017 över skolor med muslimsk inriktning år 2017, men sedan dess har skolan tagit tillbaka sin anmälan om konfessionell inriktning.

– Om jag skulle starta en skola skulle jag inte göra det med konfessionell inriktning. Sådana skolor är på något vis misstänkliggjorda från start. Vi har inte den traditionen i Sverige, säger forskaren Jenny Berglund till SvD.

– Det är kanske smartare att starta en skola utan konfessionella inslag, men som ändå samlar de grupperingarna som du vill nå, fortsätter hon.

Åtta skolor med muslimsk inriktning har stängts efter larm från Säpo, medan andra stängts efter ekonomiska oegentligheter. I ett fall dömdes en tidigare rektor till fängelse för att ha förskingrat över 12 miljoner kronor och fört ut pengar ur Sverige.

– Jag är förvånad att det är så många tillstånd som har dragits in. Det är stor variation mellan muslimska friskolor hur de fungerar. Många har varit väldigt väl fungerande skolor av vad jag har sett, säger Berglund och fortsätter:

– Men när man är ute på en skola, intervjuar lärare och sitter med i klasser ser man inte hur ägarstrukturen ser ut.

I dag finns 63 skolor med konfessionell inriktning registrerade. Skolinspektionen använder bara termen konfessionell och registrerar inte vilken religion det handlar om, men av skolornas hemsidor framgår att 59 har kristen inriktning, två judisk och två muslimsk – inklusive Cordoba International School vars verskamhet ska upphöra 8 januari om skolans överklagan inte får gehör.

Läs även: Jomshof (SD): Lägg ned de muslimska friskolorna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag