Bard portad från Åbo Akademi: ”Klassiskt kvinnlig makttaktik”

Bild: Samuli Lintula/Stockholm Pride/Wikimedia Commons
  • Torsdag 8 nov 2018 2018-11-08
E-post 1051

ÅBO Åbo Akademi stoppar en paneldebatt i universitetets lokaler efter att en protestlista lämnats in till universitetets ledning. Skälet till protesten anges vara att Alexander Bard inbjudits till panelen. – Du ska helst inte få finnas helt enkelt, säger Bard till Nyheter Idag om försöket att stoppa honom. 

När Intresseföreningen för Jämställdhet vid Åbo Akademi skulle arrangera en filmvisning och en paneldebatt med bland andra Alexander Bard ordnades ett upprop mot evenemanget.

”Alexander Bard, som bjudits in, har gjort sig känd i svensk media för allt annat än sitt nyanserade och balanserade sätt. Snarare har han tagit på sig rollen som troll i samhällsdebatten genom rasistiska, sexistiska och islamofoba uttalanden”, står det bland annat i uppropet.

Universitetsläraren Blanka Henriksson, talesperson för uppropet, säger till Åbo Underrättelser att Alexander Bars närvaro skapar ”rädsla och osäkerhet hos ÅA-anställda och studerande som utsatts för övergrepp”.

– En forskare har sagt att hen kan flytta sitt forskningsprojekt från ÅA till ett annat universitet. Det handlar om stora pengar, säger Henriksson till Åbo Underrättelser.

På måndagen kom beskedet att Åbo Akademi beslutat att inte upplåta lokaler till debatten. Svenska Yle, som är medarrangör för paneldebatten, förklarade emellertid samtidigt att man tänker sända debatten från en annan lokal.

– Jag är lite överraskad. Ingen har sagt ett ord i den här debatten ännu. Men man kanske är kränkt över Alexander Bard som är kontroversiell. Bard representerar en stor del av dagens unga män, säger Hasse Sundquist, producent för Slaget efter tolv där debatten ska ingå, till Svenska Yle.

Alexander Bard är inte imponerad över vare sig uppropet eller Åbo Akademi när Nyheter Idag når honom på telefon.

– Så här är det, det finns sextusen personer knutna till Åbo Akademi, och det är trettiofem av dem som skrivit under det här uppropet om att debatten måste stoppas på grund av min medverkan.

Ja, det var inte mycket. Men Åbo Akademi reagerar alltså direkt på det här…

– Ja, de bara lade sig på en gång, det räckte med ett enda möte så sade rektorn nej.

Varför tror du att de här människorna blir så oerhört provocerade av just dig?

– Därför att de håller på med sina stängda nätverk där de ljuger och förtalar folk hela tiden. Det är så här särartsfeministerna fungerar, den så kallat tredje vågens feminism. De är helt ointresserade av sanning. De är helt ointresserade av fakta. De är intresserade av sina egna känsloliv och sina egna karriärer. Och de ägnar sig åt den här klassiskt kvinnliga makttaktiken som är att tysta ned motståndaren, censurera, bannlysa, förbjuda, istället för att gå in i en debatt. De skulle aldrig klara av debatten, vi skulle krossa dem. Så de vågar inte, för de vet ju om att vi vinner.

Alexander Bard menar att det som skett i Åbo är en del av ett större, globalt mönster där yttrandefriheten är under angrepp.

– Jag träffade Jordan Peterson och Dave Rubin igår på Cirkus och de har ju åkt världen runt och blivit utsatta för de här smutskastningarna och de här förtalskampanjerna och ständigt det här de-platforming som det kallas, du ska bli utkastad från din plattform, du ska bli utkastad från Twitter, Facebook eller var det är du uttrycker dig, du ska bli utkastad från Youtube, du ska bli stoppad från att gå upp på scenen överhuvudtaget, du ska helst inte få finnas helt enkelt.

– Det är väldigt mycket franska revolutionen, väldigt mycket Rosseau och Robespierre i det här. Jag kallar de här för identitarianer egentligen allihopa, de bråkar om hudfärger, de bråkar om kön, det är hittepå och det är känslor hit och dit. Det är jävligt farliga rörelser som är igång just nu.

Men om man slänger ut alla som sticker ut från en plattform blir den ju värdelös egentligen.

– Men det skiter de i, de skiter fullständigt i. De skiter i det civila samhället och de skiter i det fria ordet. Det är väldigt narcissistiskt, identitarianerna vill bara ha plats för sig själva och de skiter i om det finns en enda person där, för de ska ju ändå tvinga publiken att komma. När identitarianer är komiker ska de ju tvinga folk att komma, och ingen skrattar för det är ju inte roligt. De ska kvotera in, och de ska tvinga människor att göra som de vill att människor ska göra. Det är helt ute med fria val i deras värld.

Men om vi ser på stora plattformar och företag som hela tiden viker sig för den här lilla gruppen, varför viker de sig egentligen?

– Det får du fråga dem! Det finns ingen logik, du kan inte leta logik i det här. Du ska bara se hur känslostormar och beteenden kopplade till känslostormar, där man eggar varandra att hata och hetsa mot någon. I det här fallet är det jag. Det kallas abjektifiering, och så hittar man Alexander Bard och så hetsar man upp sig ett par dagar och sitter och hetsar mot honom. Sen blir man glad när man lyckats stoppa honom, tills han dyker upp någon annanstans, och då ska man hetsa där. Så håller de på!

Det nya med det som sker i Åbo är enligt Bard att den akademiska världen drabbas.

– Universiteten i Sverige är trots allt ett område där vi hittills varit förskonade från identitarianerna. Jag åker runt och föreläser på universitet i Sverige hela tiden och jag har aldrig haft problem med det här. Och det sa jag också till Ilta-Sanomat, att det här är ett nytt fenomen i Finland som inte ens vi sett i Sverige, och det är att akademiska institutioner plötsligt låter sig styras av de här lynchmobbarna.

Bard menar att de här grupperna i Sverige snarare påverkat media.

– Att pressen i Sverige är fullständigt söndertrasad av lynchmobbarna, det är bara att titta på Pressens Opinionsnämnd på alla domar efter alla metoo-härvor som vi haft i Sverige. Vi har aldrig någonsin sett Pressens Opinionsnämnd vara tvungen att gå fram så jävla hårt, och nu kommer civilstämningarna också mot alla stora mediehus i Sverige. Pressen i Sverige, förutom Nyheter Idag, har fullständigt kollapsat. Men nu börjar alltså de akademiska institutionerna kollapsa och bli övertagna av identitarianska sekter som det här är. Särartsfeminismen är ju en ren sekt.

Ja, det var ju ett liknande försök när du skulle tala i Lund, men då vek de inte alls. 

– Nej, tvärtom, det var rena segertåget. De vågar aldrig komma sedan och debattera. Fegisar allihop. De vågar aldrig komma, de vågar aldrig ta debatten, de vågar inte göra någonting. De bara gapar och skriker vid tangentbord, det är det enda de håller på med.

Enligt Bard passar denna identitetsvänster inte in på den gamla vänster-högerskalan.

– Jag ser det här som att det är Rosseau som är tillbaka i vår tid, det är hans pladder som kommer. Jag försöker rädda Karl Marx från det här men det vete fan om det går. Det här är inte en vänster för mig. För mig är extremhögern och identitetsvänstern samma skit. Det är samma identitarianer, det är samma ideologi, vi ska hitta någon att hata och sedan ska vi hata den personen och hacka ihjäl den. Det är vad det handlar om hela tiden. Särartsfeminismen har blivit den sortens kult den också.

– Om kvinnor som hatar män talar om för män hur män ska vara, det kan jag säga på en gång, det kan de glömma fullständigt, för då kommer männen bli rasande. Och det är väl vad som kommer hända, vart det är på väg just nu. När särartsfeministerna går in och börjar prata maskulinitet, om hur män är onda och kvinnor är goda, och allt det kvinnor säger är sant och alla män ljuger. Men herregud, det är så dumt så det liknar ingenting. Men det är på den nivån det är.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag