Bard portad från Åbo Akademi: ”Klassiskt kvinnlig makttaktik”

Bild: Samuli Lintula/Stockholm Pride/Wikimedia Commons
  • Torsdag 8 Nov 2018 2018-11-08
E-post 1051

ÅBO Åbo Akademi stoppar en paneldebatt i universitetets lokaler efter att en protestlista lämnats in till universitetets ledning. Skälet till protesten anges vara att Alexander Bard inbjudits till panelen. – Du ska helst inte få finnas helt enkelt, säger Bard till Nyheter Idag om försöket att stoppa honom. 

När Intresseföreningen för Jämställdhet vid Åbo Akademi skulle arrangera en filmvisning och en paneldebatt med bland andra Alexander Bard ordnades ett upprop mot evenemanget.

”Alexander Bard, som bjudits in, har gjort sig känd i svensk media för allt annat än sitt nyanserade och balanserade sätt. Snarare har han tagit på sig rollen som troll i samhällsdebatten genom rasistiska, sexistiska och islamofoba uttalanden”, står det bland annat i uppropet.

Universitetsläraren Blanka Henriksson, talesperson för uppropet, säger till Åbo Underrättelser att Alexander Bars närvaro skapar ”rädsla och osäkerhet hos ÅA-anställda och studerande som utsatts för övergrepp”.

– En forskare har sagt att hen kan flytta sitt forskningsprojekt från ÅA till ett annat universitet. Det handlar om stora pengar, säger Henriksson till Åbo Underrättelser.

På måndagen kom beskedet att Åbo Akademi beslutat att inte upplåta lokaler till debatten. Svenska Yle, som är medarrangör för paneldebatten, förklarade emellertid samtidigt att man tänker sända debatten från en annan lokal.

– Jag är lite överraskad. Ingen har sagt ett ord i den här debatten ännu. Men man kanske är kränkt över Alexander Bard som är kontroversiell. Bard representerar en stor del av dagens unga män, säger Hasse Sundquist, producent för Slaget efter tolv där debatten ska ingå, till Svenska Yle.

Alexander Bard är inte imponerad över vare sig uppropet eller Åbo Akademi när Nyheter Idag når honom på telefon.

– Så här är det, det finns sextusen personer knutna till Åbo Akademi, och det är trettiofem av dem som skrivit under det här uppropet om att debatten måste stoppas på grund av min medverkan.

Ja, det var inte mycket. Men Åbo Akademi reagerar alltså direkt på det här…

– Ja, de bara lade sig på en gång, det räckte med ett enda möte så sade rektorn nej.

Varför tror du att de här människorna blir så oerhört provocerade av just dig?

– Därför att de håller på med sina stängda nätverk där de ljuger och förtalar folk hela tiden. Det är så här särartsfeministerna fungerar, den så kallat tredje vågens feminism. De är helt ointresserade av sanning. De är helt ointresserade av fakta. De är intresserade av sina egna känsloliv och sina egna karriärer. Och de ägnar sig åt den här klassiskt kvinnliga makttaktiken som är att tysta ned motståndaren, censurera, bannlysa, förbjuda, istället för att gå in i en debatt. De skulle aldrig klara av debatten, vi skulle krossa dem. Så de vågar inte, för de vet ju om att vi vinner.

Bli PLUS-medlem och läs hela vår intervju med Alexander Bard om identitetsvänstern och lynchmobbarna.

– ”De bråkar om hudfärger, de bråkar om kön, det är hittepå och det är känslor hit och dit”

–  ”Pressen i Sverige är fullständigt söndertrasad av lynchmobbarna”

– ”Man eggar varandra att hata och hetsa mot någon. I det här fallet är det jag”

De vill bara ha plats för sig själva och de skiter i om det finns en enda person där, för de ska ju ändå tvinga publiken att komma”

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag