Barn i Husby tvingade 10-åring att stjäla mobiltelefon

Montage: Nyheter Idag
  • Söndag 29 jun 2014 2014-06-29
E-post

VÄSTERORT En 10-årig pojke i Husby väster om Stockholm blev tvingad av äldre barn att stjäla en mobiltelefon. Något som inte är ovanligt i området, enligt Västerortspolisen.

Det var strax före klockan 15 på lördagseftermiddagen som polisen fick larmet till Trondheimsgatan i Husby. En mamma ringde och berättade att hennes 10-årige son kommit hem med en dyr mobiltelefon. När hon frågade honom var han fått den ifrån svarade han att det var äldre barn som tvingat honom att stjäla den.

När polisen kom till platsen för att prata med mor och son och ta upp en anmälan fick de veta att även en annan förälder sökte dem då barnet i den familjen utsatts för samma sak.

Vanligt förekommande

Nyheter Idag har talat med Västerortspolisens jourhavande befäl som trött bekräftar att liknande händelser ofta inträffar i Husby.

– Sådant här händer ju hela tiden i ungdomssammanhang. Ibland säger barnen så här för att de inte vill tala om sanningen för mamma och pappa, men ibland kan det förstås ligga något bakom. Det är oerhört svårt att komma till klarhet i vad som hänt.

Ofta vågar de utsatta barnen inte ens nämna namnet på den som tvingat dem, förklarar stationsbefälet.

– Det är svårt att ens kunna nysta i det, än mindre komma till klarhet.

Polisen har skrivit en anmälan för vidare utredning. Fallet med den 10-årige pojken hamnar hos närpolisen i Husby, vilket är praxis i fall som rör barn och ungdomar under 15 år. Där avgörs sedan om det hela ska lämnas över till de sociala myndigheterna.

Vanligaste brottet bland unga

Stöldbrott är bland de vanligaste brotten bland barn och ungdomar, enligt Socialstyrelsens rapport ”Unga och brott i Sverige”. Hur många barn i 10-årsåldern som utsätts för hot är inte klarlagt men i åldersgruppen 13-15 år uppger 11 % av alla pojkar och 14 % av alla flickor att de blivit hotade i sådan utsträckning att de känt sig rädda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag