Barnboken ”Farfar har fyra fruar” inspirerar Sanandaji att föreslå ytterligare åtta titlar: ”Morfar hjälper polisen och styr Göteborg”

  • Fredag 29 sep 2017 2017-09-29
E-post 3404

SVERIGE ”Farfar har fyra fruar”, lyder titeln på en barnbok som finns att köpa i handeln. En annan barnbok i samma serie heter ”Mormor är inget spöke”. Titlarna väcker skarpa reaktioner i sociala medier och nu föreslår nationalekonomen Tino Sanandaji ytterligare titlar på barnböker som kan skrivas.

”Asli har aldrig varit i Somalia, men nu skall hon äntligen få åka dit med sin pappa, för att träffa farfar och alla sina farmödrar”. Så presenteras barnboken ”Farfar har fyra fruar” hos bokhandlaren Adlibris. På omslaget syns vad som ser ut att vara en tecknad somalisk man med skägg och de fyra fruarna i bakgrunden. Samtliga fruar är klädda i heltäckande klädsel.

En annan boktitel i samma serie heter ”Mormor är inget spöke” och pryds av ett omslag med en kvinna i heltäckande kläder där bara ansiktet syns.

Väcker starka reaktioner i sociala medier

Efter att boktitlarna har uppmärksammats av Avpixlats efterträdare Samhällsnytt, men även av Fria Tider, har en mindre kritikstorm brutit ut i sociala medier. Enligt Samhällsnytt säljs böckerna på bokmässan i Göteborg.

”Hur fan i helvete kan det finnas en bok i era lokaler som heter ’farfar har fyra fruar’ skäms på er för fan detta är Sverige inte Somalia”, skriver en upprörd Twitteranvändare till Bokmässan i Göteborg.

Inspirerade Tino Sanandaji att komma med ytterligare förslag på titlar

Nationalekonomen Tino Sanandaji uppmärksammar också barnböckerna som väcker starka reaktioner i sociala medier. Men istället för att rikta kritik mot Bokmässan i Göteborg har han komponerat en egen lista med åtta förslag på barnböcker som också kan göras. Samtidigt drar Sanandaji en parallell med en tidigare biblioteksdebatt där Botkyrka bibliotek valde att inte köpa in hans egen bok ”Massutmaning”. Biblioteket motiverade detta med det felaktiga påståendet att Massutmaning inte var faktagranskad.

Enligt Sanandaji har biblioteken redan beställt ”Farfar har fyra fruar” varför han passar på att rikta en känga med hänvisning till debatten om hans egen bok.

”Boken har redan beställts av bibliotek, och kan därmed förutsättas vara faktagranskad i enlighet med Biblioteksförundets riktlinjer. Farfar har fyra fruar finns även att beställa som målarbok. I framtiden kan skattebetalare vara med och finansiera barnböcker som utforskar fler moderna ämnen än polygami”, skriver Sanandaji på Facebook.

Nedan är listan på barnbokstitlar som Tino Sanandaji föreslår

1 Storasyster hade en pojkvän, nu finns han inte längre

2 Pappa känner en snäll socialtant och har tre bostadsrätter

3 Storebror var på semester i Syrien, sen fick han en egen bostadsrätt

4 Lillasyster har fyllt 9, nu ska hon gifta sig

5 Farmor har traineejobb som läkare

6 Mamma är pappas kusin

7 Lillebror har skägg och PUT

8 Morfar hjälper polisen och styr Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag