Barnfamiljer sprang för livet när vindkraftsvinge störtade till marken

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 23 jul 2022 2022-07-23
E-post 381

Två barn och deras pappor tvingades springa för sina liv när en vinge från ett vindkraftverk gick sönder och störtade till marken i Björkvattnets vindkraftspark i Jämtland på torsdag kväll.

Tim Karlsson och sonen Milion skulle plocka hjortron tillsammans med en vän och hans dotter i vindkraftsparken Björnvattnet på torsdagen.

– Fem minuter in i plockningen small det bara till. Det är den kraftigaste smällen jag hört i mitt liv, berättar Tim för Aftonbladet.

När Tim tittade upp såg han att en vinge på ett vindkraftverk hade lossnat.

– Jag bara skrek till min kompis att han skulle springa för sitt liv, han stod precis under explosionen, säger Tim.

Läs även: Vindkraftverk bröts av på mitten

Själv lyfte Tim upp både sin son och kompisens dotter och började springa från platsen.

– Vi sprang över myren. Alla vet hur jobbigt det är att gå på, men jag var som Usain Bolt, säger Tim som säger att det hela ”kändes som en film”.

– Det var verkligen en explosion. En av delarna som lossnat låg bakom vår bil när vi körde därifrån. Den var lika stor som en normal skärbräda.

Olyckan bekräftas till Aftonbladet av företaget OX2TCM, som förvaltar vindkraftsparken.

– Det skedde klockan åtta på kvällen. Ingen kom till skada och tillverkaren hade snabbt personal på plats. Utredningen har påbörjats, säger Lars Bryngelsson, förvaltningsansvarig för parken, till Aftonbladet.

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan.

– Vi vill inte spekulera i det men det har inte varit några stormvindar i parken. Vi har startat grundorsaksutredningen och hoppas kunna gå vidare när vi har fått bra data.

Det är inte första gången en vinge går sönder i vindkraftsparken i Björnvattnet. Den 1 september förra året rapporterade SVT att en vinge brutits av i den då nybyggda vindkraftsparken.

– Totalt sett under de 14 år vi jobbat med att förvalta vindkraftparker har vi sett liknande fall en handfull gånger. Så det här är en sällsynt händelse, men det sker, säger Lars Bryngelsson till SVT.

Läs även: Stenevi (MP) vägrar svara på om hon vill bo vid vindkraftverk

Läs även: Rotorblad till vindkraftverk lossnade

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag