BBC och Fria Tider låg nere första dagen på året

Både BBC och Fria Tider låg nere på internet första dagen på året. Foto: Faksimil bbc.com samt friatider.se
  • Fredag 1 jan 2016 2016-01-01
E-post 16

SVERIGE Det blev en neslig start på året för mediejätten BBC men även den svenska sajten Fria Tider – ingen av sajterna går att nå på fredagen vid 14-tiden. BBC uppges vara utsatt för en cyberattack och Fria Tider uppger att det varit strul med en faktura.

Den brittiska mediejätten BBC går inte att nå på webben på fredagen och enligt sajten CNN Money beror det på en cyberattack – en såkallad DDoS-attack. DDoS betyder ”Distributed denial of service” och betyder att ett stort antal datorer i nätverk skickar trafik till en server för att överbelasta denna. På fredagen vid 14-tiden kunde inte Nyheter Idag finna någon information om när BBC beräknas vara online igen.

Även Fria Tider ligger nere

Men det är inte bara i Storbritannien som en mediejätte inleder året med att sajten ligger nere. Den svenskspråkiga sajten Fria Tider går inte heller att nå och orsaken uppges bero på strul med en faktura. Nyheter Idag har talat med Widar Nord som driver sajten Fria Tider.

– Loopia har alltså stängt vårt konto med hänvisning till att vi inte betalt en faktura. De har dock aldrig mejlat någon sådan faktura, ej heller någon påminnelse. Dessutom har vi förskottsbetalt en deposition till dem, som täcker flera års DNS-tjänst, för att undvika den här sortens problem, säger Widar Nord till Nyheter Idag.

En DNS-tjänst är kortfattat en tjänst som registrerar ett domännamn samt pekar adressen till rätt server. För att driva en sajt på nätet krävs både att ett domännamn är registrerat i domännamnsystemet samt att man har en server dit trafiken skickas. Något har gått fel med betalningen för DNS-registreringen hos webhotellföretaget Loopia, enligt Nord.

– Men enligt Loopia har vi inte valt att depositionen ska användas för att betala fakturor, så den gills inte, säger han.

Widar Nord är mindre road av att Fria Tider tillfälligt ligger nere, men han räknar med att sajten ska vara uppe igen under dagen. För säkerhets skull funderar han på att starta en egen DNS-tjänst för att försäkra sig om att samma problem inte uppstår i framtiden.

– Vi flyttar nu allt till en annan leverantör men kommer inom kort att dra igång egna DNS-tjänster för att undvika att tredje man tar ned sajten av godtyckliga skäl. Vi accepterar inget annat än hundra procent tillgänglighet och har satsat mycket på beredskap mot DDoS-attacker och liknande, men att leverantören plockar ned domänen är svårt att räkna med.

På Twitter är det dålig stämning mellan Fria Tider och Loopia som diskuterar det inträffade inför öppen ridå. Enligt Loopia har Fria Tider inte valt möjligheten att fakturor ska betalas automatiskt, samtidigt som Fria Tider poängterar att de har förskottsbetalat pengar till Loopia.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag